Annons
Nyheter

Hård bevakning vid Gävlebocken

Nu invigs den världsberömda julbocken i Gävle. Frågan är om den kommer att få stå kvar oskadd.
Publicerad 3 december 2017
Foto: Roger Nilsson/TT

Oddsen är inte bra. Den har bränts ned 30 gånger och vandaliserats eller stulits sju gånger. Men förhoppningen är att bevakningen ska fungera i år.Kultur– Vi kommer att ha kameror och två vakter på plats. Dessutom har vi satt upp dubbla gärdsgårdar runt bocken, vilket vi hoppas ska försvåra för sådana som vill utföra sabotage, säger Maria Wallberg, talesperson på Gävle kommun.

Hon vill inte avslöja om det vidtagits ytterligare säkerhetsåtgärder.

Annons

– Det är hemligt, säger hon.

Bocken restes redan i torsdags. Än så länge har den fått vara ifred. Men att döma av det som hänt tidigare år lever den farligt. Bara vid 14 tillfällen sedan starten 1966 har bocken fått stå kvar.

På bockens eget twitterkonto @gavlebocken kan man se att bocken under invigningsmorgonen är hel och ståtlig bakom sina gärdsgårdar. Men så sent som i fjol brändes den ned bara några timmar efter invigningen, när en av vakterna gick på toaletten.

– Den är svår att skydda eftersom den står väldigt publikt. Man kommer väldigt nära, säger Maria Wallberg.

Bränderna har gjort bocken känd över hela världen. Men Maria Wallberg menar att den typen av marknadsföring kan man klara sig utan.

– Bränderna är inte så bra för Gävle eftersom många åker hit enkom för att se bocken. Det blir många avbokningar när den brunnit, säger hon.

KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons