Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Husvagnsbrand i Marks kommun. Garageinbrott avvärjt i Vänga.

Sjuhärad

Räddningstjänsten ryckte ut till Sjödal norr om Sätila på natten till söndagen för att släcka en husvagnsbrand.

Larmet om branden kom klockan 01.47. En husvagn brann på en grusplan och ska ha blivit nästintill helt utbränd, enligt SOS Alarms händelseinformation som uppger att det inte var någon risk för spridning.

Räddningstjänsten meddelar att husvagnen brann för fullt när personalen kom fram och började släcka. Den blev totalskadad.

Ambulans skickades inte till platsen. Polis ska åka dit under söndagen, när husvagnen svalnat.

Strax efter klockan 22 på lördagskvällen upptäckte en kvinna en främmande man i sitt garage i Vänga.

Mannen, som är i 50-årsåldern, omhändertogs av polis eftersom han ska ha varit påverkad. Senare visade det sig att saker stulits.

Mannen misstänks nu för stöld genom inbrott, brott mot knivlagen samt narkotikabrott (eget bruk och innehav).

– Han hade kniv på sig och en mindre mängd narkotika, säger Sandra Fischer, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Mannen får nyktra till hos polisen under natten till söndagen.

– Han ska inte ha varit aggressiv utan stod bara och pratade med anmälaren när polis kom dit, säger Fischer.

Senare under natten släpptes mannen på fri fot. Han ska förhöras med advokat vid ett senare tillfälle.

Sverige

En kvinna i 40-årsåldern och ett ettårigt barn skadades i ett våldsdåd i Bellevuegården i Malmö på lördagskvällen. En man har gripits, misstänkt för två fall av mordförsök.

– Kvinnan har livshotande skador. Barnet är mindre allvarligt skadad enligt de mycket initiala uppgifterna, säger Timmy Jeppsson, inre befäl vid polisen, till Sydsvenskan.

– Det är ett vasst föremål som har använts mot kvinnan och barnet. Det är stickskador.

Polisen larmades av en släkting vid 18-tiden.

Enligt polisen kan kvinnan och barnet ha skadats i en lägenhet. Den skadade kvinnan och den gripne mannen känner varandra sedan tidigare. (TT)

Fem personer har gripits i samband med ett bråk ombord på en buss i Uppsala på lördagskvällen, skriver UNT.

Chauffören larmade polisen omkring 20.30. En av de misstänkta fick föras till Akademiska sjukhuset för vård av en lättare knivskada i handen.

Samtliga inblandade är män mellan 18 och 25 år. Under natten väntar förhör. (TT)

Världen

Karantän och strikta regler har inte hjälpt i kampen mot coronaviruset i Italien. Nu inför landet ännu större nedskärningar i samhället – företag och fabriker som inte har en samhällsbärande funktion stängs.

– Regeringen har tagit beslutet att stänga all produktion som inte är direkt nödvändig, oumbärlig eller avgörande för att garantera tillgången till nödvändiga varor eller tjänster, sade premiärminister Giuseppe Conte i ett tv-sänt tal på lördagen.

Produktionsstoppet ska gälla åtminstone till den 3 april. Livsmedelsbutiker och apotek, liksom banker och postkontor, kommer fortsatt vara öppna.

På lördagen rapporterade landet 793 nya dödsfall, totalt har nära 5 000 personer i Italien avlidit efter att ha insjuknat i covid-19. Antalet smittade personer som har upptäckts i Italien har stigit till drygt 53 500.

Under lördagen stängdes landets alla parker och invånarna förbjuds nu även att träna utomhus, om träningen inte utförs precis utanför bostaden. (TT)

För att begränsa spridningen av coronaviruset inför Indien på söndagen utegångsförbud. Men bara i 14 timmar.

"Låt oss alla delta i detta utegångsförbud, som kommer att ge enorm kraft i kampen mot covid-19-plågan", twittrar premiärminister Narendra Modi. (TT)

Rwanda är det senaste landet att införa strikta karantänregler för att hindra att coronaviruset sprids.

Under lördagen infördes förbud mot alla ej nödvändiga resor mellan städer och samtliga barer och restauranger hölls stängda, men under kvällen kom ytterligare restriktioner.

"Onödiga resor och besök utanför hemmet är inte tillåtna", meddelade regeringen i ett skriftligt uttalande. Undantag görs för att handla mat, göra bankärenden eller resor av hälsoskäl.

Rwanda har även stängt landets gränser, där bara rwandier som återvänder från utlandet får passera. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.