1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt som gått i alkoholens tecken då arresten varit fullbelagd stora delar under natten.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Det har varit en hektisk natt för polisen i Borås med mycket fylleri vilket resulterat i en fullbelagd arrest.

Polisen larmades till nattklubben X & Y i centrala Borås vid 01.30-tiden under natten till söndagen. Två kvinnor i 25-årsåldern ska av okänd anledning hamnat i bråk.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

– När vi kommer till platsen uppger den ena kvinnan att hon fått motta slag av den andra kvinnan vilket leder till en anmälan om ringa misshandel, säger Anders Österholm, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Under natten till söndagen stoppades en bilförare i centrala Ulricehamn, nu är han misstänkt för bland annat rattfylleri.

Det var vid 01.30-tiden som en polispatrull i Ulricehamn möter en bilist som kör vingligt längs Boråsvägen i centrala Ulricehamn. Patrullen vänder om och stoppar föraren som är så pass berusad att han är svår att prata med.

På lördagskvällen fick polisen rycka ut till Migrationsverkets förvar på Varbergsvägen. Två personer ska ha hamnat i bråk och en person fick följa med till polisen för tillnyktring.

Två personer i 25-årsåldern har av okänd anledning hamnat i bråk med varandra under lördagskvällen. När polisen kom till platsen var det stökigt och det är oklart vad som egentligen har hänt.

Sverige

Rederierna Tallink Silja och Birka Cruises ställer in trafiken från Stockholm med anledning av coronaviruset. Birkas kryssningsavgångar ställs in från och med söndagen fram till den 7 april.

"Just nu ligger hela vårt fokus på att rida ut stormen som den senaste tidens oro för coronaviruset har skapat. Rederinäringen och den övriga turism- och resebranschen är i oroliga tider extra utsatt och därför behöver vi i nuläget vara proaktiva och ta till den här typen av insatser", skriver Birka Cruises vd Tomas Karlsson i ett pressmeddelande.

Konkurrenten Tallink Silja fattar ett liknande beslut. Färjan Baltic Queen avreste från Stockholm på lördagen som vanligt, men det var den sista avgången på ett tag. Från och med söndag kommer bolagets färjor att ställas i Tallinn.

"Vi är redo att vidta alla nödvändiga åtgärder och agera beslutsamt samt utan dröjsmål i den nuvarande situationen. Vi kommer att samarbeta med myndigheterna för att hitta de bästa lösningarna för att förhindra spridning av viruset" säger Paavo Nõgene, vd på Tallink Grupp, i ett pressmeddelande.

TT har sökt Viking Line, som på lördagskvällen inte hade någon information om inställda avgångar på sin hemsida. (TT)

Norge och Danmark stänger både gränser och skolor, medan de i Sverige hålls öppna som vanligt. Men skillnaden mellan de nordiska länderna är inte så stor som den kan se ut, enligt statsepidemiolog Anders Tegnell.

På lördagskvällen meddelade Norges statsminister Erna Solberg att flygplatser och hamnar stänger från och med måndag morgon, med undantag för norska medborgare. Sedan tidigare är den danska gränsen stängd, med undantag för danskar och andra med särskild anledning.

Beslutet fick Sundhedsstyrelsen, Danmarks motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, att gå ut och säga att beslutet var politiskt och inte grundat i någon riskbild som vården uppfattar.

– Det är helt rätt. Det finns inget vetenskapligt underlag för att stänga gränserna och beslutet går tvärtemot WHO:s rekommendation. Jag tycker det är bra och nödvändigt att Sundhedsstyrelsen gör den här markeringen, det är inte bra att man i ett samhälle skickar olika signaler, säger Anders Tegnell.

Skiljer sig från Sverige

En annan av WHO:s rekommendationer är att testa så många som möjligt, något som Anders Tegnell menar att Sverige gör just nu.

– Vi testar så många som möjligt och riktar in oss mot det som är viktigast, att hålla viruset borta från sjuk- och äldrevården. Sen måste man komma ihåg att WHO:s rekommendationer görs för 250 olika länder och kan därför få olika resultat beroende på var man befinner sig i smittspridningen och vilken kapacitet vården har.

I både Norge och Danmark har skolor, förskolor och universitet stängts. I Norge har reseförbud införts för vårdanställda och alla norrmän uppmanas arbeta hemifrån om de kan. Samtidigt måste frisörer, tatuerare, massörer och liknande ställen hålla stängt och all organiserad idrott upphör omedelbart.

Inställningen skiljer sig markant från Sverige.

– Det är viktigt att ha en linje som kan vara uthållig och hållas under en längre period, alltså stanna hemma om du är sjuk som är vårt budskap. Det är en mer framkomlig och hållbar väg än att alla ska stanna hemma hela tiden, det kan inte fungera på sikt. Till slut kommer folk att ge sig ut ändå, säger Anders Tegnell.

"Fungerar lite olika"

TT: Det finns stora skillnader mellan hur Sverige, Norge och Danmark hanterar virusutbrottet. Varför är det så?

– På den tekniska nivån pratar vi mycket med varandra mellan de nordiska länderna, och vi är väldigt överens. Sedan fungerar det lite olika med arbete och ansvarsfördelning mellan myndigheter och politik i olika länder, vilket avspeglas i de åtgärder som vidtagits på sistone. Där är vi mer lika Finland. (TT)

Världen

Australien inför två veckor av obligatorisk självkarantän för icke-australiska medborgare som anländer till landet från utlandet.

Kryssningsfartyg från internationella hamnar får heller inte anlägga australiska hamnar de kommande 30 dagarna.

– Det här är väldigt viktigt, för vad vi har sett de senaste veckorna är att fler länder har problem med viruset och det betyder att smittspridningen kommer från fler och fler länder, säger premiärminister Scott Morrison vid en presskonferens enligt The Sydney Morning Herald.

Landet stoppar också sammankomster med fler än 500 personer, med undantag för shoppingcenter och tågstationer. (TT)

Läs mer

Borås

Boråsbutiken vann miljoner på Lotto – så firar de vinsten: ”Jag är grymt glad”

Fem spelare får dela på 12 miljoner – tillsammans med Ica-butiken.

Sport

Matchguide: Allt inför Norrbys bortamatch mot Brage

Storstjärnan skadad – fyra spelare saknas i truppen.

Borås

Misstänkt tjuvduo påkommen – stal vid renovering

Båda är nu anhållna.

Borås

94-åriga Irma fick inte köpa lakan – barnbarn anmäler Ellos: ”Kan inte begripa”

Ellos kräver postförskott för alla personer över 85 år – ”Vi har en särskild modell”

Krönika

Vildana Aganović: Därför har jag ändrat mig om kamerorna på Norrby

BT:s krönikör om övervakningen som kan spela en nyckelroll i rättegången om Norrby-skjutningen.

Näringsliv

Han är Gekås nye vd: ”Köpte min första cd-skiva här”

Är idag vd på matvarukedja. Styrelseordföranden om rekryteringen: ”Imponerande”