1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man misstänks för misshandel och hot i Bollebygd. Två stöldmisstänkta släppta i Borås.
Foto: Johan Nilsson/TT

Västsverige

Strax före klockan 22.30 på torsdagskvällen grep polisen en man i Bollebygd.

Han misstänks för misshandel och olaga hot i nära relation. Två män ska ha blivit utsatta.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Polisen har inga uppgifter om att någon av dem behövt föras till sjukhus.

På grund av att mannen var berusad har han inte kunnat förhöras under natten. Det ska ske på fredagsmorgonen.

Strax efter klockan 21.30 greps två män av polis i Borås.

De misstänks för stöld på City gross. Polisen larmades klockan 20.53 och vid klockan 21.35 var männen gripna.

Männen släpptes senare på fri fot, men är fortfarande misstänkta för brott.

Tidigt på fredagsmorgonen inträffade en singelolycka med personbil på riksväg 27 i höjd med Kråkered söder om Borås.

Larmet om olyckan kom klockan 06.02. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till platsen.

– En personbil har kört in i vajerräcket. Det är halt på 27:an och alla vägar runt om Borås. Inga personskador utan bara skador på fordonet, säger Fredrik Iwanson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Strax efter klockan 06.30 är räddningstjänst och polis kvar och inväntar bärgare.

– Trafiken flyter med nedsatt hastighet, säger Iwanson.

Prognosen för när det kunde vara full framkomlighet igen sattes till klockan 06.45.

En ung man ska ha blivit rånad av sju personer i Gråbo i Alingsås sent på torsdagskvällen. Polisen larmades klockan 22.20.

Mannen, som är född i början av 2000-talet, blev av med jacka, telefon och airpods, uppger polisen. Gärningspersonerna ska ha varit maskerade.

Polis sökte i området, men ingen har gripits som misstänkt på fredagsmorgonen.

Sverige

Under åtta timmar körde tjuvarna i skytteltrafik till ett återvinningsföretag i Kumla. Där lastade de i omgångar 15 ton fordonsbatterier, rapporterar Nerikes Allehanda.

Bilder från övervakningskameror visade att tjuvarna började vid 18-tiden på onsdagskvällen, och fortsatte till klockan 02.

– Ett jäkla tungt jobb. Batterierna är väldigt trasiga. Det måste ha runnit syra om dem. De kan inte ha mycket kläder kvar på kroppen. Syran fräter bort kläderna, säger Ann-Christin Bergstedt, vd och ägare till företaget Nemax, där stölden skedde, till tidningen.

Hon bedömer att blyet i batterierna är värda 100 000 kronor, och att tjuvarnas ambition är att smuggla ut batterierna ur landet. (TT)

Världen

Höga detonationer hördes över Damaskus strax före midnatt. Robotar ska ha skjutits mot den syriska huvudstaden, men attacken uppges ha avvärjts av syriskt luftvärn, enligt landets statliga medier.

"Vårt luftvärn sköt ner fientliga måltavlor i luften över Damaskus", skriver den statliga nyhetsbyrån Sana, som publicerat en video av vad som tycks visa en avfyrning från syriskt luftvärn.

Flera robotar gensköts innan de hann nå sina tänkta mål, enligt nyhetsbyrån, som säger att angreppet utfördes från Golanhöjderna, som ockuperas av Israel.

Det oppositionella brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) skyller attacken på Israel, som inte har kommenterat händelsen.

Robotarna ska ha varit riktade mot Iran-stödda miliser nära den syriska huvudstaden och några av projektilerna ska ha träffat sina mål, bland annat vapenlager i närheten av flygplatsen, uppger SOHR.

Israel har upprepade gånger attackerat Iran-stödda miliser i Syrien, med motiveringen att få bort Irans militära närvaro i landet. I början av februari dödades 23 syriska och utländska soldater i Syrien i ett israeliskt luftangrepp. (TT)

Spridningen av det nya coronaviruset fortsätter – men nu visar det sig att vissa dödsfall i Hubeiprovinsen räknats två gånger. Nästan 1 400 personer har hittills avlidit i viruset, enligt kinesiska myndigheter.

Från Hubeiprovinsen rapporteras det om 116 avlidna det senaste dygnet i covid-19, som orsakas av Wuhanviruset, enligt kinesiska myndigheter. I övriga Kina har fem personer avlidit. Trots det ökar den officiella dödssiffran bara marginellt jämfört med gårdagen, till 1 380 avlidna.

108 dödsfall har nämligen tagits bort från statistiken i Hubei eftersom de räknats två gånger, meddelar Kinas hälsomyndighet. Beskedet kommer dagen efter att både antalet avlidna och smittade kraftigt skrevs upp på grund av ett nytt sett att räkna och diagnosticera smittan.

Sedan dess har ytterligare drygt 5 000 människor konstaterats bära på smittan, varav 4 800 fall har registrerats i Hubei. De flesta har diagnosticerats på det nya kliniska sättet som infördes under torsdagen. (TT)

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Nyheter

Olaglig bebyggelse vid Tolken måste bort

Anlade pirar, dammar och badtunna vid sjön, utan lov.