Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Efterföljande i Borås i natt. Grov misshandel i Malmö.

Sjuhärad

Vid 03-tiden på natten till tisdagen gjorde polisen ett kortare efterföljande i Borås.

– Två herrar är infångade, säger Johan Ahrné, stationsbefäl vid Boråspolisen, tidigt på tisdagsmorgonen.

Bilen kan vara stulen, men det är inledningsvis oklart.

Polis började följa efter bilen på Söderleden i Borås. Efterföljandet gick vidare upp på riksväg 40 mot Hulta, söderut igen till Trandared och sedan tillbaka till Hulta där det tog stopp efter mellan fem och tio minuter, enligt Ahrné.

– De dumpade bilen och sprang. Och blev infångade, säger han.

Männen, som är i 25- till 30-årsåldern, togs med för provtagning misstänkta för narkotikabrott. Bilen hade falska registreringsskyltar och dessa togs i beslag av polisen.

Strax efter klockan 06 på tisdagsmorgonen kom larm om brand i en parkerad personbil vid Aspäng i Kinna.

Räddningstjänst och polis skickades till platsen.

– Det var en mindre brand i kupén på en bil där. Rutan var trasig när de kom fram till platsen, säger Tommy Lieback, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Räddningstjänsten har släckt ner branden, vilken inte spred sig vidare från bilen.

Sverige

Polis och ambulanspersonal ryckte ut till Kristianstadsgatan på Möllevången i Malmö sent på måndagskvällen. Där ska en yngre man ha blivit misshandlad utomhus av flera män. Han har förts till sjukhus med ambulans.

Den misstänkta brottsplatsen spärrades av och polisen förhör vittnen. Tre misstänkta personer har kunnat gripas i närheten.

Polisen larmades om händelsen klockan 23.17. Region Skåne uppger att mannen är i 20-årsåldern, men specificerar inte hur allvarliga hans skador är. Polisen meddelar att det handlar om sårskador i huvudet.

Brottsrubriceringen är grov misshandel och de tre gripna männen har anhållits efter förhör under natten.

En man saknas efter att en brand brutit ut i en villa utanför Motala.

– Larmet kom in till oss vid 04.30. När vi och räddningstjänsten kom dit var villan övertänd, säger Åsa Willsund, presstalesperson hos polisen i region Öst.

En man, som är skriven på adressen, saknas.

– Hans bil står parkerad utanför och vi får inte tag på honom, säger Åsa Willsund.

En teknisk undersökning kommer att göras när det har svalnat på platsen.

Det är oklart hur branden har uppstått och händelsen utreds som allmänfarlig vårdslöshet. (TT)

Världen

Ett självmordsdåd har inträffat i Afghanistans huvudstad Kabul. Enligt ett vittne inträffade explosionen vid entrén nära utbildningsanläggningen Marshal Fahim.

Det finns civila offer, säger en talesperson för inrikesdepartementet till AFP. Ingen har tagit på sig ansvaret för dådet, som kommer efter närmare tre månader av relativt lugn i staden.

– Det var en stor explosion och vårt hus skakade. Vi hörde även skottlossning efteråt, säger Samiullah som bor i närheten. (TT)

Mer än 1 000 personer har dött i det nya coronaviruset och över 42 000 personer i 25 länder är smittade.

Världshälsoorganisationen WHO oroas nu över smitta som sprids av människor som inte varit i Kina. En brittisk man har smittat minst elva andra.

Den officiella dödssiffran är nu uppe i 1 016 personer. Det senaste dygnet har 108 människor dött av viruset, det är första gången som dödstalet under ett dygn varit tresiffrigt sedan viruset upptäcktes.

Kinesiska myndigheter har isolerat miljoner människor i stora städer, flera länder har stoppat resenärer från Kina och flygbolag har ställt in flyg för att hålla smittan borta. (TT)

Syrien står inför vad som kan bli den värsta humanitära krisen sedan 2011, varnar hjälporganisationer.

Den syriska regimen strider för att få bort de styrande rebellerna från Idlibprovinsen och nära 700 000 människor har flytt sedan december, enligt FN. Flyktingströmmen beskrivs som en av de största under kriget.

På senare tid har dessutom Turkiet ökat sin militära närvaro och på måndagen dödades drygt 100 syriska soldater av turkiska styrkor. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.