Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Det har varit en händelserik kväll och natt i området. Bland annat har tre personer gripits efter en husrannsakan på Hulta, två personer är misstänkta för bruk av narkotika, bostadsinbrott i Viskafros och en trafikolycka med fem personer som alla fick uppsöka sjukvård.
Publicerad 1 februari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Polisen genomförde under natten till lördagen en husrannsakan i en bostad på Hulta i Borås. Tre personer har gripits misstänka för narkotikainnehav och stöld alternativt häleri.

Genom hederligt polisarbete kunde polisen under natten till lördagen gripa tre män i 30-40-årsåldern. Polisen hade haft koll på dessa personer under kvällen och fick beslut om att göra en husrannsakan i deras bostad på Hulta.

Polisen kallades till Grand hotell under natten till lördagen efter larm om att två drogpåverkade personer ska befinna sig på hotellets lastbrygga.

När polisen kommer till platsen finner man två personer i 20-årsåldern som uppvisar klara tecken på narkotikapåverkan. Båda två tas med till polisstationen.

– När vi kroppsvisiterar dessa två männen finner vi en olaglig pepparspray på en av männen vilket gör att han nu, förutom misstanke om narkotikabrott, också är misstänkt för brott mot vapenlagen, säger Sebastian Birgersson, stationsbefäl vid polisen i Borås.

En personbil med fem personer i bilen körde av vägen och voltade strax utanför Tranemo under fredagskvällen. Samtliga fem personer fördes med ambulans till sjukhus. Enligt uppgifter ska samtliga fem klarat sig med lindrigare skador.

Under fredagskvällen fick räddningstjänsten in ett larm om en singelolycka en kilometer utanför Tranemo. En personbil med fem personer hade voltat.

– Samtliga fem inblandade har åkt med ambulans till sjukhuset men alla var vakna och talbara när de fördes iväg, säger Christer Larsson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

En person född 1993 kom körandes i området runt Hulta under fredagskvällen och blev stoppad av en polispatrull. Det visar sig att mannen är berusad och misstänks nu för rattfylla. Passageraren visade tydliga tecken på narkotikapåverkan och är nu misstänkt för eget bruk av narkotika.

När en villaägare kommer hem till sin bostad i Viskafors vid 20-tiden på fredagskvällen möts han av att det varit inbrott i huset. Det är i nuläget oklart vad förövarna kommit över.

Sverige

Januari blev extremt varm. Nya värmerekord sattes på flera håll i landet, visar SMHI:s preliminära vädersammanställning.

Varmast blev det i småländska Oskarshamn, där termometern visade 12,1 grader den 15 januari – den högsta januaritemperatur som uppmätts i Sverige.

Oskarshamn satte också nytt rekord i högsta dygnsmedeltemperatur för januari, 10, 6 grader. Det är över vad SMHI definierar som en sommartemperatur – gränsen går vid 10 grader.

Sett över hela månaden låg temperaturerna över det normala på alla SMHI:s mätstationer. I mellersta Norrland avvek temperaturen som mest, över 10 grader mer än det normala. Minst märktes värmen av längst upp och längst ner i landet och på Öland och Gotland, där temperaturerna låg 5–6 grader över snittet.

Högst månadsmedeltemperatur – ännu ett svenskt januarirekord – uppmättes vid Måseskär och Väderöarna i Bohuslän. Där låg termometern på snitt 6,2 grader.

Men det har inte varit milt överallt. Den sista veckan i januari drog kall luft in över nordligaste Sverige. Natten till i måndags uppmättes vinterns kallaste temperatur hittills i Karesuando i Norrbotten: minus 36,1 grader. (TT)

Världen

Storbritannien har lämnat EU. Union Jack har halats i Bryssel.

EU-parlamentarikern Nigel Farage firar med sina brexitörer vid Parliament Square i London.

Men stadens borgmästare Sadiq Khan säger att hans "hjärta är krossat" i ett tudelat land.

Big Ben kunde inte klinga ut det brittiska uttåget, för Londonklockan repareras. Men i London och Storbritannien inväntades det avgörande klockslaget av firande och sörjande, beroende på var man var och vem man talade med.

Boris Johnson slog an en försonande ton i sitt tal. En av premiärministerns främsta uppgifter framöver blir att ena landet, som varit djupt splittrat i EU-frågan.

– Det viktigaste att säga i kväll är att det här inte är slutet utan början, sade Johnson i ett förinspelat tal som publicerades på sociala medier.

Vid Parliament Square i den brittiska huvudstaden hade regnet börja strila inför klockslaget 23 då utträdet trädde i kraft. Brexitpartiets partiledare Nigel Farage välkomnades med stora applåder upp på scenen till låten "It's a final countdown"

– Vi gjorde det, ropade han.

När klockan sedan passerat 23 och Brexit var ett faktum stämde publikhavet upp i "God save the queen". (TT)

Staffan LundgrenSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.