Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Påverkad misstänks för skadegörelse på buss i Borås.
Träd föll på flera platser i Sjuhärad. Tågförseningar på morgonen.
Publicerad 15 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

En man i 60-årsåldern misstänks för skadegörelse vid Södra torget (Busstorget) i Borås på tisdagskvällen. Polisen larmades klockan 22.50.

– Han hade stökat tidigare under kvällen, men nu ringde de igen och sade att han stökade på Busstorget. Vid sista tillfället har han slagit sönder en ruta på en buss, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Annons

Mannen är känd av polisen sedan tidigare. Under natten får han nyktra till hos polisen och han ska sedan förhöras kring misstankar om skadegörelse.

Här saknas innehåll

Under natten till onsdagen föll träd på flera platser i Sjuhärad i det blåsiga och regniga vädret.

– Vi har haft några samtal om nerblåsta träd, säger Martina Saghamre, vakthavande befäl vid polisen i region väst, klockan 04.

Trafikverket rapporterade att träd fallit över väg 180 i höjd med Ryssby i Borås strax efter klockan 02. Hindret ska ha legat över halva vägbanan.

Vid 03-tiden ska det dock ha tagits bort.

Närmare Alingsås på väg 180 ska ha träd ha också fallit under natten. Och fram på morgonen i höjd med Götsered söder om Sandhult. Halva vägen ska där vara blockerad och prognosen för när det kan vara helt öppet igen har satts till klockan 06.30.

Även från Tullebo öster om Hindås kommer rapporter om att träd fallit, över väg 554. Det ska ha varit stopp för trafik på platsen och personal kallades dit, enligt Trafikverket som satte prognosen för när hindret kunde vara borttaget till klockan 04.

Öster om Svenljunga uppgavs väg 1673 vid klockan 03.15 vara blockerad av träd i höjd med Orrekullen. Där beräknades det vara full framkomlighet igen klockan 04.30.

Och till riksväg 46 skickades personal ut för att ta hand om en gran som låg över vägen i Kinnarp. Där sattes prognosen till klockan 05.

Trafikverket meddelade att det var förseningar och inställda tågavgångar till och från Göteborgs centralstation på onsdagsmorgonen.

Annons

Orsaken var ett elfel på stationen och det fanns till en början ingen prognos för när störningarna kunde vara över.

Framförallt påverkades trafik mot Borås-Kalmar samt Kungsbacka-Halmstad, enligt Trafikverket.

Strax efter klockan 07 meddelade myndigheten att felet var löst. Men det kan fortfarande vara förseningar i trafiken.

Sverige

En man i 40-årsåldern är förd till sjukhus med allvarliga skador efter en skottlossning i Skogås, i Huddinge kommun, söder om Stockholm.

En man har gripits och är skäligen misstänkt för brottet.

– Han greps i närområdet, men vi kan inte kommentera i nuläget om fler än inblandade, säger polisens presstalesperson Per Fahlström till TT.

– Dörrknackning och förhör av vittnen ska göras nu för att få veta mer om vad som har hänt, säger Per Fahlström.

Polisen fick larm om skottlossning vid 22-tiden på tisdagen.

– Vi fick in samtal från flera inringare om en skottskadad person, säger Per Fahlström..

Mannen hittades utomhus. Platsen har spärrats av för teknisk undersökning.

Annons

En förundersökning gällande försök till mord är inledd. (TT)

Flera kor har blivit innebrända i en brand på en gård utanför Linköping.

Larmet om branden på naturbruksgymnasiet i Vreta kom 03.32 då ett automatiskt brandlarm gått. Det brann kraftigt i flera byggnader och ett tjugotal brandmän jobbade med att bekämpa elden.

Enligt uppgift till polisen fanns 123 nötkreatur i en av byggnaderna och alla blev innebrända.

– Vi försökte rädda djuren men på grund av hur vindarna ligger gick det tyvärr inte att rädda alla, säger Stefan Hagdahl, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Götaland, till TT.

Rökutvecklingen vid branden var kraftig och de boende i området uppmanades att hålla sig inne och stänga, dörrar, fönster och ventilation.

Strax före klockan sju var branden under kontroll.

– Vi kommer att försöka avveckla på platsen, säger Stefan Hagdahl.

Det är oklart hur branden uppstått. (TT)

Världen

Ett passagerarplan på väg mot Shanghai fick motorproblem direkt efter start i Los Angeles och tvingades dumpa en stor del av sitt bränsle innan det nödlandade.

Annons

Det gick inte bättre än att bränslet till stor del föll över en skola, där flera elever och anställda fick det på sig. 20 barn och ett dussin vuxna fick behandlas för hudskador och andningsbesvär, ingen är livshotande skadad.

Planet kunde landa utan problem och inga personer ombord skadades. (TT)

Grå brandrök låg tung över Melbourne under onsdagsmorgonen. Ett efterlängtat lågtryck rensade luften något, men kom också med varningar för översvämningar.

Melbournes räddningstjänst fick under tidiga onsdagen över hundra samtal om att invånare hade andningssvårigheter – 75 procent mer än det normala.

Stadens flygplats fick stänga en startbana, vilket ledde till förseningar, och tennisspelarna som kvalar till Australian Open kunde under morgonen inte spela.

Under eftermiddagen förbättrades luftkvaliteten, men till priset av kraftigt regn och varningar för nya svårigheter över stora delar av delstaten Victoria. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons