Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Man i Sjuhärad anhållen för olaga hot mot sin mamma.
Golden Globe till Stellan Skarsgård.
Publicerad 6 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

En man i 25-årsåldern hotade sin mamma på söndagskvällen. Mannen har gripits av polis efter att ha anhållits i sin frånvaro.

Händelsen inträffade på en mindre ort i Sjuhärad på söndagskvällen.

Annons

Vid 21-tiden dök mamman upp på polisstationen i Borås och anmälde sin son för olaga hot.

– Han ska ha varit påverkad och hotat henne till livet, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Efter ett anhållningsbeslut från en jouråklagare åkte polisen till bostaden och grep mannen. Han är nu misstänkt för olaga hot.

– I och med att de bor på samma adress så finns det en risk för att det eskalerar. Därför ansåg åklagaren att vi skulle gripa honom, säger Danz.

– Han är hörd och anhållen, säger Aki Kononen, stationsbefäl vid Boråspolisen på natten till måndagen.

Sverige

Räddningstjänsten ryckte ut på ett larm om brand i ett flerfamiljshus i Nossebro i Västergötland på söndagskvällen. Det brann kraftigt på vinden och samtliga lägenheter i huset evakuerades.

Ett så kallad Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har gått ut där boende i området uppmanas att gå inomhus samt stänga dörrar, fönster och ventilation.

Räddningstjänst från ett flertal stationer jobbade på platsen hela natten till måndagen.

En brand härjade på söndagskvällen i ett kontorshotell i Uppsala där polisens regionala ledningscentral har lokaler.

– Vi har i det här skedet inte kunnat se någon självklar naturlig brandorsak, utan rubricerar det här som grov mordbrand, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på polisregion Mitt.

Annons

Brandlarmet gick i byggnaden vid 20-tiden, varpå räddningstjänst kallades till platsen. Drygt två timmar senare var branden helt släckt, och ingen person har kommit till skada.

Därefter har en utredning inletts, men det finns ingen misstänkt för branden. Polisens arbete kunde fortsätta som vanligt under kvällen. (TT)

Världen

Nattens stora Golden Globe-gala i Los Angeles har dragit igång – och det blev en svensk vinnare direkt. Stellan Skarsgård prisades för sin insats i tv-serien "Chernobyl".

– Jag skulle kunna tänka mig att vinna fler såna här, säger han efter att ha fått sin statyett.

När nattens glittriga gala inleddes hade två svenskar vinstchans. Och när en av de första kategorierna lästes upp var det ett svenskt namn som ropades ut: Stellan Skarsgård, som vann för sin insats i HBO-succén "Chernobyl" – en serie som senare även vann pris som bästa miniserie.

– Det känns så bra att … att jag skulle kunna tänka mig att vinna fler såna här priser, sade Skarsgård på en presskonferens direkt efter utdelningen.

Skarsgård upprepade med priset sin son Alexander Skarsgårds seger från i fjol. Han fick då en Golden Globe för sin insats i miniserien "Big little lies".

– Jag följer i min sons fotspår nu. Till slut, sade Skarsgård den äldre. (TT)

Måndagen gav ett bedrägligt lugn över sydöstra Australien. Men de drabbade områdena bävar för nya heta dagar och rökdis från bränderna hindrade räddningsaktioner för att undsätta isolerade längs kusten.

Något svalare temperaturer och ett lättare regn över stora delar av de branddrabbade områdena gav högst tillfällig respit från de värsta bränderna. Senast under fredagen väntas stora delar av sydöstra Australien åter få uppemot 40 grader.

Annons

– Vi kan inte bara sitta stilla och vara nöjda just nu. Vi har stora brandvarningar för slutet av veckan, säger delstaten Victorias premiärminister Daniel Andrews på en presskonferens.

Regndropparna som på måndagen föll var förhållandevis få, och ställde på sina håll till mer bekymmer än glädje.

Brandbekämpare i delstaterna Victoria och New South Wales ägnade stora resurser åt att i förebyggande syfte bränna ner mark, så att de okontrollerade eldarna får svårare att sprida sig till bostäder. Men det regn som föll försvårade enligt nyhetsbolaget ABC det arbetet, samtidigt som det var för litet för att i sig bromsa elden. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons