Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Fem misstänkt påverkade efter narkotikainsats i Borås. Anmälan om misshandel i relation.
Publicerad 5 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Fem unga män omhändertogs av polis vid en insats på ett uteställe i Borås under natten söndagen.

Männen, som är födda mellan 1992 och 1997 och var gäster, misstänks ha använt narkotika och omhändertogs för provtagning.

Annons

– De visade tydliga tecken på narkotikapåverkan. Ingen av dem förekommer för narkotikapåverkan hos oss tidigare, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Under sena lördagskvällen och natten mot söndagen gjorde polisen kontroller på två uteställen i Borås. Alla fem männen befann sig på det ena stället och kontrollerades vid olika tillfällen.

Sent på lördagskvällen inträffade en singelolycka med personbil på väg 1704 (gamla riksväg 40) söder om Rångedala. Räddningstjänst, polis och ambulanspersonal skickades till platsen. Larmet kom klockan 23.33.

– En bil har voltat och hamnat på taket. Det var en person i bilen som till en början var hängande upp och ner i bilen, men plockades ut av förbipasserande innan räddningstjänstens framkomst, säger Bo Sandström, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Personen togs med av ambulans för kontroll. Skadorna beskrivs som lindriga.

Trafikverket uppgav att det var begränsad framkomlighet under arbetet.

– Det är halt på platsen, men vägen ska vara framkomlig nu. Bilen är dragen av vägen tillfälligt i väntan på bärgning, säger Sandström.

Polisen betonar samma faktum:

– Poliser som var på väg dit märkte att det var extremt halt, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

En man i 30-årsåldern har anmält att hans sambo, en kvinna, misshandlat honom.

Annons

Polis larmades till parets bostad i Borås vid 04-tiden på natten till söndagen.

– Han har blivit och slagen och säger också att han blödde i ansiktet, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Mannen ska dock inte ha behövt åka ambulans till sjukhus.

Sverige

Zlatanstatyn i Malmö har än en gång vandaliserats. Någon gång under natten mot söndagen har statyn sågats av vid fötterna och ligger nu vält mot det staket som skulle skydda den. På huvudet sitter en svart tröja med texten ”Sverige” i gul färg.

Vandaliseringen är inte den första. Direkt efter att nyheten kom om att Zlatan Ibrahimovic går in som delägare av Stockholmsklubben Hammarby IF, hängde någon en toalettsits över statyns utsträckta arm.

Rasistiska slagord och dödshot har sedan skrivits på marken nedanför, och i mitten av december var det någon som sågade i statyns ben. Som svar har polisen uppfört ett provisoriskt staket runt fotbollsspelaren och kommunen har satt in vakter. Trots det fick statyn näsan avsågad strax före jul. (TT)

Ett fönster och en altandörr har skadats i samband med en kraftig explosion i Helsingborg under natten mot söndag, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom strax efter klockan tre då flera personer ringde polisen angående en hög smäll.

– Det var en rejäl smäll som hördes över hela Helsingborg, säger Thomas Söderberg, vakthavande befäl vid polisen i region Syd, till Aftonbladet.

Nationella bombskyddet och kriminaltekniker har kallats till platsen. Enligt Aftonbladet har polisen inlett en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse.

Annons

Ingen person har skadats. (TT)

Världen

Antalet personer som omkom i samband med att ett hus under uppbyggnad rasade samman i Kambodja i fredags har stigit till 36. Sex av dem var barn.

En omfattande insats med soldater och räddningsarbetare har gjorts för att undsätta människor under rasmassorna, men insatsen har nu avslutats meddelar myndigheterna. 23 personer har skadats.

Byggnadsarbetare El Kosal åt lunch på platsen när olyckan inträffade.

– Jag trodde inte att jag skulle överleva. Det känns som att jag är pånyttfödd, säger han från sjukhuset.

Den sju våningar höga betongbyggnaden kollapsade i kuststaden Kep på fredagen.

Keps guvernör Ken Satha uppger att ett par som äger byggnaden frihetsberövats för att förhöras. (TT)

Brittiska flottan kommer att eskortera brittiskflaggade fartyg genom Hormuzsundet.

Landets försvarsminister Ben Wallace har beordrat fartygen HMS Montrose och HMS Defender att göra sig redo, till följd av att USA dödat iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, vilket ökat spänningarna i regionen.

"Regeringen kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda våra fartyg och medborgare", säger Wallace i ett uttalande. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons