Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Polisen summerar natten i Sjuhärad som en typisk nyårsnatt med en del fylla och mindre bråk. En grov misshandel inträffade dock i Borås, där en man ska ha blivit misshandlad med ett tillhygge.
Publicerad 1 januari 2020
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Vid 01-tiden larmades polisen till en adress i centrala Borås där en man ska ha blivit slagen i ansiktet med troligen en hammare. Mannen fick föras till sjukhus. En man i 50-årsåldern har gripits.

Annons

Polisen följde efter en misstänkt personbil som vägrade stanna. Jakten ska ha påbörjats i centrala Borås vid 01-tiden och tog slut i höjd med ridhuset. Föraren, en man i 20-årsåldern, misstänks nu för bland annat drograttfylleri och grov vårdslöshet i trafik.

Sverige

SOS Alarm fick in över 300 ärenden under nyårsnatten, men vid 05-tiden hade ännu inga allvarliga larm kommit.

– Det som slår mig är att det är så många som smäller iväg massor av raketer utan problem, men så fort det börjar brinna i en papperslapp ringer man 112. Det blir många ärenden för oss som nästan är okynnesringningar, säger Ola Åström vid SOS Alarm till TT.

I Trollhättan har en man i 20-årsåldern förts till sjukhus efter att ha påträffats knivhuggen, vilket rubriceras som försök till mord. Men i övrigt kunde de flesta polisdistrikten i landet under tidig morgon konstatera att det var stökigt under nyårsnatten, men att inte mycket mer än de förväntade småbråken hände.

På flera håll besökts personer och bilar av raketer, bland annat i Borlänge. I Kristianstad, där ungdomsgäng under fyra dagar i rad beskjutit polis med raketer, var nyårsnatten något lugnare än tidigare i veckan.

– Det är betydligt lugnare idag, men vi har varit där flera gånger med personal, säger Andreas Hällefors, inre befäl vid Kristianstadspolisen under natten, till Kristianstadsbladet. (TT)

En man i 30-årsåldern har avlidit efter en trafikolycka på nyårsaftonen.

Olyckan inträffade vid 20-tiden när en personbil fick sladd, åkte in i vägräcket och voltade av vägen utanför Bengtsfors i Dalsland, skriver gp.se. Anhöriga är underrättade.

– Det är en singelolycka. Det är två personer i 30-årsåldern som färdats i bilen, säger Christian Råden, räddningschef i Bengtsfors, till Nya Wermlands Tidningen. (TT)

Annons

Världen

Alla bränder i Australien som på nyårsaftonen klassades som en akut fara för liv och egendom fick en lägre varningsgrad under nyårsdagen, då förhållandena förbättrades med lugnare vindar och svalare temperaturer. Enda undantaget var en brand i Tasmanien, som tog fart och hotade liv och egendom.

Men det blir en kort andhämtning. Redan på lördag väntas återigen svåra förhållanden med höga temperaturer och kraftiga vindar.

– Stora delar av delstaten (New South Wales) kommer att uppleva kritiska värmeböljeförhållanden, säger meteorologen Agata Imielska till The Sydney Morning Herald.

Samtidigt börjar omfattningen av de bränder som härjade som värst på nyårsaftonen att klarna något. Ytterligare tre dödsfall bekräftades i delstaten New South Wales på nyårsdagen, vilket gör att antalet döda i bränderna längs med delstatens sydkust de senaste dagarna nu är uppe i sju. Fem personer har förts till sjukhus med brännskador.

Fler än 200 byggnader har förstörts i delstaten, och granndelstaten Victoria. (TT)

USA skickar 750 soldater till Mellanöstern, efter nyårsaftontonens attack mot USA:s ambassad i Iraks huvudstad Bagdad, uppger försvarshögkvarteret Pentagon.

Soldaterna har lämnat Fort Bragg i USA på väg mot Kuwait, för att antagligen skickas vidare till Irak. Fler soldater förbereder sig för att sättas in i området de närmaste dagarna.

På nyårsaftonen attackerade tusentals ilska demonstranter USA:s ambassad. Säkerhetsstyrkor svarade med tårgas, och USA flög snabbt in marinkårssoldater till ambassaden.

USA:s president Donald Trump beskyller Iran för attacken, och varnar för vedergällning om någon amerikan dödas. (TT)

Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons