Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Villa totalförstörd i brand mellan Sätila och Fjärås. Man anhållen för våld på boende i Sjuhärad.
Publicerad 11 december 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

En villa mittemellan Sätila och Fjärås totalförstördes i en brand under natten till onsdagen.

Larmet kom vid midnatt. Räddningstjänst, ambulanspersonal och polis skickades till brandplatsen, någon kilometer in i Kungsbacka kommun från gränsen till Mark.

Annons

Byggnaden var helt övertänd, uppger Räddningstjänsten Storgöteborg som har fått tag på ägaren, som inte var hemma, och kan meddela att det inte var någon annan person i villan.

Huset kunde inte räddas.

– Inga personskador. Villan kommer att brinna ner till grunden, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Branden ska inte ha spridit sig vidare. Personalen har den under kontroll och är kvar på platsen och bevakar under natten, uppger larmoperatören.

Polisen har inlett en förundersökning om allmänfarlig vårdslöshet. En teknisk undersökning ska göras.

En boende på ett behandlingshem i Sjuhärad misstänks för våld mot personal på tisdagseftermiddagen.

– Han ska ha hotat och gett en örfil till personal på det här boendet. Det är två målsägande, säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Ingen av dem ska ha behövt föras till sjukhus, enligt honom.

Mannen, som är i 30-årsåldern, greps och misstänks för våld och hot mot tjänsteman.

– Han är anhållen efter förhör, säger Andersson.

Sverige

Annons

Sedan midnatt har Tele2-ägda Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More. Ett möte mellan Tele2, TV4 och Telia på tisdagskvällen ledde inte till något nytt avtal.

– Vi hade ett första möte med Telia tillsammans med TV4 i går kväll och även om vi upplevde, för första gången egentligen, att det fanns en konstruktiv inställning från deras håll så har det inte hänt något mer sedan dess. Men vi har förstås stora förhoppningar på att de ska vilja inleda förhandlingar med oss, säger Viktor Wallström, kommunikationschef på Tele2, till TT

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med Telia och TV4 i ett halvår. Tele2 hävdar att ett avtal krävs för att företaget ska kunna digitalisera 1,6 miljoner hushåll under det kommande året.

Com Hem har erbjudits att sända kanalerna fritt, utan avtal, en månad till, men avfärdat erbjudandet.

Enligt TV4 har Com Hem under lång tid krävt att få mer utan att betala mer.

– Vi har klara problem med att förstå logiken i att kräva nya rättigheter utan att vilja betala för dem, sade TV4:s vd Casten Almqvist till TT på tisdagen.

Com Hem ersätter tillsvidare kanalerna med ett annat utbud. TV4 ersätts med national Geographic, Sjuan med Paramount Network och TV12 med History Channel. (TT)

Världen

Minst sex personer dödades i samband med en två timmar lång skottlossning i Jersey City utanför New York i USA.

Bland dödoffren finns en polis och de två gärningsmän som låg bakom dådet. Ytterligare två poliser och en privatperson som befann sig utanför butiken skadades i skottlossningen, men deras skador bedöms inte som livshotande.

Enligt New York Times inleddes skottlossningen när en polis ville prata med en av gärningsmännen om ett annat fall och då sköts. Gärningsmännen flydde i en skåpbil, stannade utanför ett snabbköp och började skjuta mot de jagande poliserna. Skottlossningen varade i över en timme. (TT)

Annons

Världens första kommersiella eldrivna flygplan har lyft. Bolaget bakom e-planet hoppas nu kunna bygga om alla sina flygplan så att de drivs av batterier.

Piloten och entreprenören Greg McDougall satte sig bakom spakarna, satte i gång motorn och gjorde en jungfrufärd runt vattnen utanför Vancouver.

Något mindre än en kvart senare kunde han säkert landa planet, en ombyggd DHC-2 de Havilland Beaver.

– För mig var det bara som att flyga en vanlig Beaver, men en Beaver på elektriska steroider. Jag var till och med tvungen att hålla tillbaka krafterna, säger McDougall till nyhetsbyrån AFP om flygningen.

Planet är 62 år gammalt men ombyggt med en elektrisk motor. Det tillhör flygbolaget Harbour Air, som drivs av premiärpiloten själv.

– Vårt mål är att elektrifiera hela vår flotta. Det finns ingen anledning att inte göra det, säger han. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons