1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En förhållandevis lugn natt säger polisen om den gångna natten. I Borås togs totalt fem personer in för ringa narkotikabrott och drograttfylla.
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Natten till fredagen betecknas av Boråspolisen som en lugn novembernatt.

Polisen kan konstatera en relativt lugn torsdagsnatt. Två personer har gripits för drograttfylla i centrala Borås, vid olika tillfällen. Utöver detta har tre personer gripits för ringa narkotikabrott. Samtliga är män i 20-årsåldern.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Sverige

En omfattande sökinsats pågår efter 6-årige Jones som försvunnit från sitt hem i Färjestaden. Försvarsmakten har kopplats in och cirka 1 000 frivilliga har tagit sig till platsen för att hjälpa till att leta.

– Det är angeläget att vi hittar honom så fort som möjligt, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i Region syd.

Ett stort antal frivilliga har under kvällen samlats i Färjestaden för att hjälpa till i sökandet efter den försvunne 6-åringen Jones. Pojken sågs senast vid sitt hem vid 15-tiden i dag och har inte iakttagits efter det.

En av tre invandrare från länder utanför Europa, som varit i Sverige i mindre än tio år, är trångbodd. Personer i gruppen är också generellt oftare arbetslösa, har lägre inkomst och otryggare anställningar. Det visar en integrationsanalys från Statistiska centralbyrån (SCB).

Trångboddheten i gruppen är utbredd. Nästan var tredje person, 31 procent, bor i en bostad med fler än två personer per sovrum. Motsvarande siffra för personer födda i Sverige, med minst en inrikes född förälder, är 2 procent.

Invandrare med kort tid i Sverige arbetar också i lägre utsträckning. 2017 förvärvsarbetade bara 33 procent av kvinnorna och 49 procent av männen. I gruppen inrikes födda med minst en inrikes född förälder var andelen 84 procent för kvinnor och 85 procent för män.

Utomeuropeiska invandrare med kort tid i Sverige är också mer ekonomiskt utsatta. Sju av tio uppger att de inte kan få fram 12 000 kronor för att betala en oväntad utgift utan att låna eller be om hjälp.

Barn och unga i gruppen har överlag sämre betyg i skolan och det är också en avsevärt lägre andel som slutför gymnasiet. Av de som påbörjade sina gymnasiestudier 2012/13 hade cirka 40 procent slutfört gymnasiet fem år senare, vilket kan jämföras med 85 procent i gruppen inrikes födda med minst en inrikes född förälder. (TT)

På torsdagskvällen inkom larm om en brand på taket till Pågens bageri i Frölunda i Göteborg. Ett 30-tal brandmän indelade i elva enheter, nio räddningsfordon och två ledningsenheter deltog i släckningsarbetet som vid 22.30-tiden ska vara under kontroll.

– Vi har inte fått någon prognos om exakt när branden ska vara släckt. Men tendensen är god och vi har börjat vända hem med personal, säger Bosse Johansson, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg, till TT.

Branden ska ha berott på att ett fristående kylaggregat fattat eld. Inga personer uppges ha kommit till skada. (TT)

Världen

En svensk man i 25-årsåldern har gripits av spansk polis efter ett misstänkt rånförsök på spanska solkusten, enligt tidningen La Vanguardia.

Svensken ska ha hotat personalen vid en spelklubb i orten San Pedro Alcántara med en pistolattrapp och försökt tvinga dem att öppna ett kassaskåp. Men öppnandet misslyckades och den maskerade mannen greps efter att han hade lämnat platsen, enligt tidningen.

UD har ingen information att lämna. (TT)

En hund i sydvästra Frankrike smet från sin ägare under en promenad – och kom tillbaka med ett människohuvud i käften. Franska medier noterar att den makabra händelsen inträffade på självaste halloween, det vill säga den 1 november, men att ingenting tyder på att hunden har ett människoliv på sitt samvete.

Tidningen Sud Ouest skriver att polisens utredning nämligen pekar i riktning mot att mannen redan var död när hunden hittade huvudet, och att allt tyder på att det rör sig om en naturlig död.

Kroppen har ännu inte identifierats, men det verkar handla om en hemlös man i 40-årsåldern som varit försvunnen sedan en tid tillbaka och som avled på platsen där han hittades, skriver tidningen. (TT)

Läs mer

Sport

Inför VAR fortast möjligt i allsvenskan

VAR eller inte VAR i allsvenskan, det är frågan.

Borås

Avvärjde brand – och utrymde lägenhet med sju barn

Leylas snabba agerande hyllas nu av räddningstjänsten

Borås

BROTT: Locket på om helgens skjutningar: ”Det kommenterar jag inte”

Både åklagare och polis är mycket förtegna.

Borås

BESKEDET: Antikroppstester erbjuds till hösten i Västra Götaland

I ett pressmeddelande skriver man att kapaciteten för att kunna testa fler beräknas finnas i september.

Corona i Sjuhärad

Positiva trenden håller i sig – chefläkaren uppmanar: ”Inte över”

”Fortsätt vara försiktiga, smittan är kvar i samhället”

Sport

Elfsborgsprofilen klar för Kronäng

Kronäng värvar ytterligare en profil