Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Två bilinbrott har varit nattens händelser i området som annars haft ett lugn över sig.

Sjuhärad

Under onsdagskvällen har polisen i Borås fått inrapporterat två anmälningar om bilinbrott som liknar varandra. Händelserna ska ha skett i Skene och Fritsla. Strax innan 23.30 på onsdagskvällen får Boråspolisen in en anmälan från en person som haft inbrott i sin bil när den stod parkerad i Skene. Någon eller några har krossat en ruta på bilen. Det är oklart vad som stulits ur bilen.

Knappt en timma senare inkommer ytterligare en anmälan. Denna gången är det i Fritsla där en person anmäler att han fått sin bilruta krossad. Även här är det oklart vad som stulits.

– Det vi kan se är att tillvägagångssättet är likvärdiga vid båda tillfällena så det går inte att utesluta att det rör sig om samma gärningsman, säger Jörgen Lindén, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Sverige

Våldtäktsdömd får fortsätta läkarstudier.Lunds universitet vill stänga av en läkarstudent som i juni dömdes till två års fängelse för våldtäkt av en annan läkarstuderande. Men Högskolans avskiljandenämnd (HAN) avslår universitetets begäran, skriver Läkartidningen.

Universitetet hävdade att den utsatta studenten riskerar psykiskt lidande när hon möter mannen som våldtog henne, och Region Skåne har sagt nej till att ta emot studenten under dennes praktiktjänstgöring. Studenten själv har bland annat argumenterat för att domen mot honom överklagats till hovrätten, och alltså inte vunnit laga kraft. HAN gick på hans linje och anser inte att kriterierna för avskiljande uppfylls.

Rektor Torbjörn von Schantz säger till Sydsvenskan att universitetet antagligen kommer att överklaga HAN:s beslut till förvaltningsrätten.

– Man får acceptera att det är en rättsstat vi lever i, men samtidigt är det hemskt för den utsatta kvinnan som riskerar att träffa honom på utbildningen, säger han. (TT)

Man med luftvapen orsakade stort polispådrag. En man som ska ha siktat med ett luftvapen ut genom sitt fönster i centrala Stockholm orsakade ett stort polispådrag på onsdagskvällen. Larmet kom strax före klockan 22 och flera piketbussar med poliser åkte till platsen, på Södermalm i Stockholm.

– Vi har varit inne i lägenheten och hittar en man som hade ett luftvapen. Det är inte brottsligt, sedan är det väldigt olämpligt att stå i sitt fönster med ett luftvapen i dessa tider, säger Tomas Ibstedt, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen. (TT)

Världen

Stort amfetaminbeslag i Stavanger. En 41-årig polsk medborgare har åtalats i Stavanger i Norge för att ha försökt hämta upp 21,5 kilo amfetamin som lämnats i en lagerlokal. Flera personer i Polen har åtalats i samma ärende. Det var någon annan som hade lämnat narkotikan i byggnaden. När 41-åringen skulle hämta amfetaminet i maj i fjol var det redan beslagtaget av polisen, som också hade bytt koden till lokalens lås. Mannen kunde inte komma in och greps.

Rättegången ska hållas i den norska motsvarigheten till tingsrätt i december.

I november i fjol dömdes 41-åringen och tre andra polacker i motsvarigheten till hovrätt för spritsmuggling. De fyra hade fört in tiotals ton alkohol i Norge. För detta dömdes 41-åringen till tio års fängelse, ett straff han nu avtjänar. Han är också i ett annat ärende åtalad för köp, innehav och försäljning av amfetamin och marijuana.

– Den tilltalade erkänner straffskyldighet, säger åklagaren Folke Åmlid. (TT)