Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan större polisiära händelser i Sjuhärad.
Villa förstörd i brand i Arvika kommun.
Publicerad 5 juli 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

På natten till fredagen började det brinna i en villa i Edane i Arvika kommun.

Larmet kom klockan 02.23. Fem brandbilar har skickats till platsen tillsammans med en ambulans, uppger SOS Alarms händelseinformation inledningsvis.

Villan ska vara övertänd. Enligt räddningstjänsten går den inte att rädda.

– En del av huset var borta redan när vi kom dit. Det finns inget vi kan göra, säger Lars-Erik Karlsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Arvika.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid branden.

– Det var en boende i huset som hade tagit sig ut, säger Karlsson.

Räddningstjänstpersonal från Arvika och Eda arbetade med branden. Polis var också på plats och var fortfarande kvar strax före klockan 05.30.

– Vad det verkar som finns det ingen naturlig orsak, men vi har ingen fastlagd brottsrubricering, säger Fredrik Bäcker, vakthavande befäl vid polisen i region Bergslagen, då.

Flera skott ska ha avlossats i Tensta i Stockholm under natten, rapporterar Aftonbladet. Polisen ryckte ut efter att ha fått in samtal om skottlossning.

– Det var ganska många som ringde in vid 00.10. Flertalet skott har avlossats, säger Mattias Wennberg vid Stockholmspolisen, till tidningen.

Polisen har hittat en pistol i terrängen som nu beslagtagits.

Ingen person ska ha skadats. En förundersökning om grovt vapenbrott har inletts. (TT)

Världen

Sudans militärjunta och landets proteströrelse har kommit överens om hur övergångsstyret ska se ut fram till nästa val.

Vid en presskonferens berättade medlare från Afrikanska unionen att parterna har kommit överens om att upprätta ett styrande råd under tre år eller mer. Under den här perioden ska rådets ordförandeskap rotera mellan parterna.

Sudans proteströrelse bröt all kontakt med militärjuntan efter attacken mot en sittstrejk i huvudstaden Khartum den 3 juni, då minst 61 människor dödades.

Men, efter intensiv medling från Etiopien och Afrikanska unionen, har parterna nu under två dagar diskuterat landets framtida styre.

Medlarna uppger också att parterna har enats om att den senaste tidens våldsamma händelser, inklusive det som inträffade den 3 juni, ska granskas i en öppen, nationell och oberoende utredning. (TT)

En 3 000 år gammal skulptur föreställande den egyptiske faraon Tutankhamon har sålts på auktion i London för nära fem miljoner pund, motsvarande över 55 miljoner kronor.

Auktionen genomfördes trots från protester från egyptiskt håll och krav på att antika egyptiska föremål ska återlämnas.

"Den egyptiska regeringen kommer att vidta alla nödvändiga åtgärder för att återföra egyptiska antikviteter som har tagits ut ur landet på olagligt vis", heter det i ett regeringsuttalande. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.