Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Rishögsbrand samt bilbrand och rattfylleri i Borås under Valborgsnatten.
Relativt lugnt Valborgsfirande i landet.
Publicerad 1 maj 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Räddningstjänst kallades strax efter klockan 22 på tisdagskvällen till Dammsvedjan efter larm om brand.

Annons

Flera brandbilar ska ha ryckt ut till platsen efter larm om brand. På platsen, belägen i ett skogsparti, möttes räddningstjänsten av öppna lågor.

– Det var en rishög och en hög med virke som brann, säger Christer Larsson, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Släckningsoperationen avslutades relativt lättvindigt.

– Vi släckte ner det och lämnade platsen, säger Christer Larsson.

Klockan 04 kom larm om brand i en personbil på Göta i Borås.

Bilen ska ha stått parkerad vid Rundeln. Räddningstjänst åkte till platsen.

– Det har brunnit i motorrummet. Räddningstjänsten släckte, säger Daniel Laakso, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Branden ska inte ha spridit sig till flera bilar, enligt polisen som också var på plats.

Polisen har gjort en anmälan om skadegörelse genom brand.

Strax efter klockan 02 stoppade polis en bilförare på Söderleden i Borås.

Annons

Mannen, som är i 50-årsåldern, togs med för kroppsbesiktning och misstänks för rattfylleri.

Sverige

Valborgsfirandet verkar ha gått förhållandevis lugnt till i år. I studentstäderna Lund och Uppsala, där de största firandena äger rum, omhändertog polisen under dagen ett tjugotal personer för fylleri på vardera ort.

– Vi har faktiskt haft en väldigt lugn och behaglig valborg, över förväntan. Det är fint väder och god stämning, säger Peter Larsson vid polisen till Sydsvenskan under natten.

I Stockholm uppger polisen att årets valborgsfirande inte var något utöver det vanliga.

– Det har varit ett normal firande, inget som sticker ut, men mycket fylleri, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen till TT. (TT)

Inte heller i de delar av landet som Gota Media bevakar under nätterna (nordöstra och södra Skåne, Blekinge, Kronoberg, Kalmar län och Sjuhärad) rapporterar polisen om ett särskilt stökigt firande.

Polisen har inlett en förundersökning om mord sedan kroppsdelar hittats i en utbrunnen bil i Stockholms skärgård, rapporterar Aftonbladet

Larmet om bilen kom strax före klockan 19 på tisdagskvällen.

– Vissa fynd tyder på att det kan ha funnits en person i bilen. Det handlar om benbitar, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen, till tidningen. (TT)

Annons

Världen

Minst två personer har dödats vid en skottlossning på University of North Carolina i Charlotte, USA. Skytten är gripen och polis har spärrat av universitetet.

Minst fyra personer har förts till sjukhus, tre av dem med livshotande skador, uppger sjukhuset, som även bekräftar att två personer mist livet. De döda ska vara två pojkar i övre tonåren, uppger lokala medier.

Den misstänkte skytten har gripits och är enligt lokal tv-kanalen WCNC-TV en 22-årig manlig student på universitetet. Kanalen visade bilder på hur den misstänkte fördes in till det lokala polishuset.

Universitetspolisen larmades klockan 17.45 lokal tid om att skottlossning pågick i en byggnad på campus. När de kom till platsen kunde de enligt uppgifter utan dramatik gripa den misstänkte. (TT)

Universitetsutbildade, flerspråkiga och med mångårig erfarenhet av att bo utomlands: Japans nya kejsarpar har redan brutit ny mark, bara minuter efter att de tillträtt tronen. Men mycket mer än symboler kommer de med största sannolikhet aldrig att bli.

Den 59-årige kronprinsen Naruhito tillträder den 1 maj som ny kejsare i Japan, efter att hans far Akihito har abdikerat vid 85 års ålder.

Född den 23 februari 1960 blev Naruhito den första japanska prinsen att växa upp under samma tak som sina föräldrar och syskon – barn inom den kejserliga familjen hade tidigare uppfostrats av barnskötare och lärare, skriver nyhetsbyrån AFP. Efter att ha studerat historia i Japan tog han sig under 1980-talet vidare för studier vid Oxford, år han har beskrivit som positiva och formande.

Hans hustru Masako Owada kommer från en känd diplomatfamilj och studerade vid Harvard och Oxford. När paret gifte sig 1993 lämnade hon en lovande diplomatkarriär bakom sig. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Emil BjörklundSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons