Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Våldtäktsförsök, misshandel och ofredanden i centrala Borås. Och två bilar brann på Göta.

Sjuhärad

En kvinna i 20-årsåldern ska ha ha blivit överfallen av en man i centrala Borås under natten till långfredagen.

– En svartklädd man dyker upp bakom målsägaren och pratar engelska. Han tar tag och håller för munnen på henne när hon ska gå in i entréporten. Sedan slänger han ner henne på marken, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Kvinnan hade mobilen framme och ska ha ropat i den att man skulle ringa polisen samt sagt var hon befann sig.

– Då sliter gärningsmannen mobilen ur näven, slänger den i marken och springer från platsen, säger Danz.

Polisen, som larmades klockan 03.48, sökte utan att hitta mannen. Brottsrubriceringarna är försök till våldtäkt samt skadegörelse.

En man misstänks ha misshandlat flera personer medan en annan misstänks för flera fall av ofredanden under natten till långfredagen.

Vid klockan 02.30 omhändertogs en berusad man på nattklubben X & Y i Borås.

– Han var så stökig så att man fick belägga honom med fängsel. Sedan fick han sova ruset av sig hos oss, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Bara fem minuter senare larmades polis om att en annan berusad man ofredade kvinnor i en kö till Jennys Gatukök på Allégatan. Mannen omhändertogs också av polisen.

Men ingen av de drabbade har velat anmäla saken.

Och klockan 02.52 fick polisen larm om misshandel vid Stora Brogatan, inte långt från den första händelsen.

– En man ska ha misshandlat flera personer. Man upprättar anmälan och han får följa med oss. Han visade tecken på narkotikapåverkan och var bra berusad, säger Danz.

Ingen ska ha behövt akut sjukvård, enligt polisen.

Alla de omhändertagna männen är i 25- till 30-årsåldern.

Vid 03.30-tiden brann två personbilar på Göta i Borås. SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 03.34. Räddningstjänst och polis skickades till platsen där bilarna stod parkerade.

– Vi har varit på plats, släckt och lämnat. En bil blev totalförstörd och en delvis, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund, klockan 04.10.

Polis tog sedan över. Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelsen.

– Ingen spridningsrisk. Det upprättas anmälan om skadegörelse genom brand. Vi har ingen misstänkt i nuläget, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region väst, klockan 04.20.

– Det var två separata bränder med bilar emellan, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Sent på skärtorsdagskvällen fick en man i 25-årsåldern kliva ur bilen på Funningevägen söder om Borås.

Det var vid klockan 23.40 som bilföraren stoppades av polis.

– Man stoppade en för oss välkänd kille. Han blåste positivt i sållningsinstrumentet, sedan vägrade han blåsa så vi fick ta blodprov, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Mannen misstänks nu för rattfylleri (alternativt grovt rattfylleri), drograttfylleri samt narkotikabrott (eget bruk och innehav).

– Man hittade amfetamin på honom också. Han släpptes efter förhör, säger Danz.

Och senare under natten, klockan 03.15, stoppade polis en bilförare i Svenljunga.

– Han är så påverkad att han inte kan blåsa i vårt sållningsinstrument, så man får åka och ta blodprov på sjukhuset. Han saknade id och är inlagd för tillnyktring, säger Danz.

Sverige

Polisen sköt ihjäl en hund utomhus i Skrubba i södra Stockholm på torsdagskvällen, efter att den attackerat sina två ägare.

– Den ena ägaren hade brottat ner hunden och försökte hålla fast den, men den lyckades slita sig precis när polisen kom fram. Vi fick tag på hunden och tvingades skjuta den direkt. Hunden uppvisade tydliga tecken och tendenser på att den inte var frisk, säger Mikael Pettersson, RLC-befäl vid polisen i region Stockholm.

Vad som föranledde attacken eller vad det var för ras på hunden framgår inte.

Ägarna fick föras till sjukhus med omfattande bitskador på underarmar och händer, hur allvarliga är inte känt.

– Det är ganska ovanligt att det händer, tack och lov. Jag har inte varit med om många fall under mina 30 år inom polisen. Det är hemskt för alla inblandade, säger Mikael Pettersson.

Polisen kommer i nuläget inte att inleda någon förundersökning. (TT)

Världen

En 29-årig kvinna har dött av skottskador under oroligheter i Londonderry i Nordirland. Polisen utreder fallet som ett terrorbrott.

Under torsdagskvällen utbröt upplopp i den katolska stadsdelen Creggan i Londonderry, efter att polisen enligt nyhetsbyrån Reuters genomsökt hus i området. Ett flertal brandbomber ska ha kastats mot polisbilar och flera skott avlossats.

Oroligheterna kommer dagen innan påskhelgen, då nordirländska republikaner, som vill att landet ska förenas med Irland, uppmärksammar påskupproret 1916 mot det brittiska styret. Enligt flera brittiska medier ska en demonstration hållas i Londonderry på måndag, till stöd för att hela ön Irland ska vara irländsk och styras från Dublin.

Politiska ledare på båda sidor fördömer dödsfallet och de nu uppblossade oroligheterna. (TT)

Malis premiärminister Soumeylou Boubeye Maiga och hela hans regering avgår.

Regeringen har under de senaste månaderna pressats efter att en våldsvåg svept över landet och skapat en kris som regeringen anklagats för att inte ha kunnat hantera. Kritiken växte efter att 160 personer dödades i en massaker i centrala Mali i mars.

I ett officiellt uttalande säger president Ibrahim Boubacar Keita att han accepterar premiärministerns avgång. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.