Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Misstänkt bombhot mot Boråsbuss i Göteborg försenade sena kvällstrafiken.
Drograttfylleri i Sandared. Singelolycka i Dalum.
Publicerad 13 november 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad/Göteborg

En 100-buss utsattes för ett misstänkt bombhot på måndagskvällen. Enligt polisen kunde ett eventuellt farligt föremål ligga i fordonet.

Annons

Ett stort område vid Åkareplatsen i Göteborg utrymdes samt spärrades av och nationella bombskyddet kallades dit. Enligt polisen ska ett hot ha uttalats och två unga män ska i samband med det ha sprungit från platsen.

När bombgruppen var på plats hördes en kraftig smäll som ska ha ingått i deras arbete.

Sent på kvällen meddelade polisen att föremålet inte var farligt. Ingen person hade då gripits som misstänkt.

Händelsen ledde till förseningar och inställda turer i kollektivtrafiken.

En bil ska ha åkt in i ett vägräcke på riksväg 46 i Dalum. Larmet om singelolyckan kom strax efter klockan 04 på natten till tisdagen. Räddningstjänst, ambulans och polis skickades till platsen.

– Man hade kört in i ett räcke och bilen är lite skadad i framvagnen, men det är inget läckage, säger Per Fägersten, inre befäl vid Södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Tre personer ska ha åkt i bilen, enligt räddningstjänsten, men ingen av dem behövde föras till sjukhus.

– Det verkar som att det inte är några direkta personskador utan att det mest är bilen som är skadad. Bilen står mitt på vägen och ska bärgas från platsen, säger Fägersten klockan 04.40.

Klockan 05 meddelade Trafikverket att det var full framkomlighet på platsen igen.

En man i 30-årsåldern stoppades av polis när han körde bil i Sandared på natten till tisdagen.

Annons

Mannen stoppades strax före klockan 01.30. Han misstänks för drograttfylleri och grov olovlig körning eftersom han saknade körkort.

– Han är känd av oss sedan tidigare, säger Aki Kononen, stationsbefäl vid Boråspolisen.

Sent på måndagskvällen ska tre fönsterrutor ha krossats till en lokal på Klevagårdsgatan i Skene.

– En person ska ha blivit skadad där, oklart på vilket sätt och varför. Han har blivit förd till sjukhus med ambulans, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen i region väst.

Det är en ung man som skadats, men det är inledningsvis oklart om han är misstänkt.

Polisen har gjort en anmälan om försök till stöld och skadegörelse.

– Polis har varit där och säkrat spår och tittat på vad det är som hänt, säger Widén.

Sverige

Butiken Guldfynd i centrala Karlskrona utsattes för ett inbrott under natten till tisdagen.

– Man har fått med sig en okänd mängd gods därifrån. Som vi kunde se verkar det vara någon form av monter som har tömts där, säger Malin Pärmborn, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Annons

Väktare och polis åkte till platsen strax efter klockan 02.30 efter att larmet gått i butiken. Ett fönster ska ha krossats.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning som ska göras under tisdagen. Polisen har ingen misstänkt tidigt på tisdagsmorgonen.

– Det finns någon iakttagelse av tre personer som har lämnat. Mer har vi inte i nuläget, men vi jobbar på saken, säger Pärmborn.

Världen

Mängder av raketer regnar från Gazaremsan – och Israel svarar med omfattande flyganfall.

Tre palestinier har dödats i flyganfallen och en israel skadades svårt när en projektil från Gaza slog ned i en buss.

Över 300 raketer har skjutits från det palestinska territoriet under måndagen och långt in på kvällen ljöd raketlarmen på den israeliska sidan, enligt tidningen Haaretz.

Ett antal raketer har passerat det avancerade israeliska raketförsvaret. En projektil har träffat en buss i södra Israel och en 19-årig israelisk soldat som satt inuti har skadats allvarligt. Flera personer har skadats lindrigt, bland annat i städerna Sderot och Ashkelon.

Israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar har svarat med att attackera ett 70-tal mål i Gaza med koppling till Hamas och Islamiska Jihad. Tre palestinier har dödats i anfallen, enligt palestinska vårdmyndigheter. Två av dessa hörde till en väpnad gruppering.

Dessutom har en redaktionsbyggnad som tillhör Hamas egen tv-kanal bombats, rapporterar Reuters. Ett antal icke-explosiva projektiler sköts mot byggnaden som varningar för att personer skulle hinna evakuera. Det finns för närvarande inga uppgifter om döda. (TT)

Annons

Minst nio människor har dödats runt 1,6 mil nordost om staden al-Falluja i den irakiska provinsen Anbar, när beväpnade män angrep en milismans hem, uppger säkerhetskällor. Mannen och åtta andra dödades när huset stormades.

Mannen var enligt källorna medlem i en regeringsstödd milis som strider mot den militanta extremistgruppen IS.

Ingen har tagit på sig ansvaret för attacken, men två källor uppger att IS ligger bakom händelsen. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons