Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Mystiskt ljud över Borås, singelolycka i Bollebygd och inbrott på Skroten i Kinna.
Publicerad 4 september 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Ett mystiskt ljud hördes över Borås under småtimmarna. Två gånger, en stund vardera. Hör ljudet i vår artikel.

Under natten tog sig obehöriga in på området vid Skroten i Kinna. Det var ett rörelselarm som gick igång så inbrottstjuvarna upptäcktes

Annons

– De var synliga på en kamera, och så vi fick tag på tre stycken där, säger Peter Apelqvist, stationsbefäl vid polisen i Borås.

De gripna är tre stycken ungdomarna som enligt polisen ska ha försökt stjäla däck. När polisen kom till platsen sprang de.

– De grips en bit därifrån, säger Peter Apelqvist.

Ungdomarna är misstänkta för stöld.

Räddningstjänst och ambulans åkte på en singelolycka som ska ha skett med en personbil på Töllsjövägen, ungefär vid Hulta golfklubb.

– Det är en som har kört i diket där. Det var bara föraren i men den verkar ha klarat sig oskadd, säger Björn Christoffersson, inre befäl på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten stannar kvar på platsen i samband med bärgningsarbetet.

Larmet om olyckan kom vid 23.04 på måndagen. Enligt Trafikverket påverkas trafiken förbi olycksplatsen i ungefär en timme, vid midnatt rådde åter full framkomlighet.

Sverige

En man i 30-årsåldern anhölls under måndagskvällen misstänkt för grov misshandel efter att ha huggit sin granne i låret med en potatisskalare, skriver Skaraborgs Allehanda.

Annons

Händelsen inträffade i Floby, utanför Falköping, och det är ännu okänt varför 30-åringen högg sin granne, en man i 45-årsåldern, med potatisskalaren.

Den skadade fick uppsöka sjukhus för vård. (TT)

En man i Kristinehamn fick föras till sjukhus efter att ha anfallits med yxa av en man som försökte stjäla hans cykel, rapporterar Värmlands Folkblad.

Den skadade mannen upptäckte att någon försökte stjäla hans cykel utanför hans lägenhet. När han konfronterade tjuven svingade denne en yxa mot honom, vilket resulterade i ett hugg i armen.

Yxmannen, som är i 20-årsåldern, försvann springandes från platsen och hade på måndagskvällen inte påträffats.

En anmälan om grov misshandel har upprättats. (TT)

Bara drygt hälften av lärarna i särskilt utsatta områden är behöriga, visar en undersökning som SR Ekot gjort. Undersökningen bygger på siffror från Skolverket.

Av skolor i de 23 områden som polisen pekat ut som särskilt utsatta är endast 56 procent av lärarna behöriga, långt under rikssnittet på 71 procent.

Särskilt utsatta områden kännetecknas bland annat av en högre grad av social och ekonomisk utsatthet jämfört med övriga landet. (TT)

Världen

Annons

Ungefär 300 000 invånare manas att uppsöka säkrare trakter och hundratals flyg har ställts in när tyfonen Jebi nu slår till mot södra Japan.

Jebi är bara det senaste i en rad extremväder som drabbat landet på sistone. Vindar på 46 meter i sekunden har redan uppmätts, och som värst befarar man att Jebi kommer upp i 60 m/s.

Förutom flyg ställs även färjor och tåg in. Höghastighetstågen Shinkansen fortsätter att gå, men med färre avgångar än vanligt. (TT)

USA:s president manar Iran, Ryssland och Syrien till besinning i den storoffensiv mot Idlib som nu verkar börja.

"Ryssarna och iranierna skulle göra ett stort humanitärt misstag i att delta i denna potentiella humanitära tragedi. Hundratusentals människor kan dödas. Låt det inte ske!", skriver Donald Trump på Twitter.

Idlib är den sista provinsen i det syriska kriget som fortfarande i det stora hela kontrolleras av motståndare till Bashar al-Assad. (TT)

Den 19-årige man som knivhögg två amerikanska turister svårt på Amsterdams centralstation i Nederländerna förra veckan, motiverar angreppet med att han upplevt att islam, koranen och profeten Muhammed smädats.

I ett förhör nämnde den misstänkte knivmannen också den islamfientlige nederländske parlamentsledamoten Geert Wilders, uppger åklagarmyndigheten. 19-åringen, som är afghansk medborgare men bor i Tyskland, hade tydliga terroristmotiv när han gick till attack, skriver åklagarna i ett uttalande.

Angreppet skedde strax efter det att Geert Wilders skrinlade planerna på att utlysa en tävling som skulle gå ut på att avbilda profeten Muhammed, något som för en del muslimer är mycket kontroversiellt. Knivmannen har dock inte specifikt nämnt teckningstävlingen.

Offren för attacken, två 38-åriga män, vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador.

Tysk polis har genomfört husrannsakan i 19-åringens hem och bland annat beslagtagit datortillbehör. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons