Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 8 december 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Strax innan klockan ett skickade Trafikverket ut en varning gällande R40 mellan Rångedalamotet och Hökerumsmotet, i riktning mot Jönköping.

Annons

Enligt utskicket gällde det en stillastående lastbil på påfarten mot Jönköping, som skulle vara svår att se för trafikanter.

Trafiken påverkades i ett körfält och myndigheten uppskattade att framkomligheten skulle vara begränsad fram till klockan fem på morgonen.

Enligt ett nytt utskick vid 06.30 på morgonen är lastbilen dock fortfarande kvar, men ska nu stå på vägrenen. Lastbilen väntas vara borta vid klockan halv nio på morgonen.

Mellan klockan 03.40 och uppskattningsvis 05.45 var även väg 1758 mellan Stenkulla och Molmared avstängd på grund av ett nedfallet träd över vägen i höjd med Kleven.

Vid klockan 23.40 uppmanade polisen en bil att stanna på Nordskogsleden i Borås, men föraren valde istället att försöka köra ifrån polisen.

– Då startade ett längre efterföljande, där han höll väldigt hög hastighet och polisen till slut tappade bort honom, säger Kristian Boo, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Färden ska bland annat ha gått genom Knalleland. Exakt hur fort bilisten körde kan Kristian Boo inte svara på, men han ska exempelvis ha kört mer än 100 kilometer i timmen på vägar med 50 som hastighetsbegränsning.

Efter att polisen tappat bilen ur sikte åkte man till en adress på Tullen, där ägaren till bilen var skriven.

– Där hittar man både bilen och ägaren, och patrullen som följt efter bilen kände igen mannen som föraren. Han misstänks då vara påverkad av narkotika, säger Kristian Boo.

Han misstänks nu för vårdslöshet i trafik och drograttfylleri.

Annons

Vid fyratiden var det dags för nästa efterföljande av en bil som vägrade stanna för polisen. Det var när patrullen var på väg ut till ett misstänkt inbrott i Sjömarken som man fick syn på bilen och ville göra en kontroll av fordonet.

– Då väljer bilen att fortsätta köra och det blir ett kortare efterföljande. Vid Viaredsrondellen bestämmer sig föraren dock för att stanna, han insåg nog att han inte kunde köra ifrån polisen i det fordonet, säger Kristian Boo, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Bilen konstaterades vara stulen och innehöll även misstänkt stöldgods. Dock inte från det misstänkta inbrottet i Sjömarken, som visade sig vara ett falsklarm.

Passageraren, en kvinna i 35-årsåldern, misstänks nu för tillgrepp av fortskaffningsmedel och stöld alternativt häleri. Föraren, en man i 50-årsåldern, misstänks dessutom för drograttfylleri.

Sverige

Tidningen Smålänningen skrev i veckan om en julmarknad i Älmhult och berättade att det varit "stämningsfull atmosfär" och att artisterna Ace Wilder och Nano uppträtt.

Problemet är bara att marknaden inte ägt rum än, vilket konkurrenten Smålandsposten uppmärksammat.

– Det handlar om den mänskliga faktorn. Alla kan vi drabbas av förvirring, säger Smålänningens nyhetschef Anna H Lilliequist, till tidningen.

Smålänningen har gjort en rättelse. Marknaden hålls på lördag, den 9 december. (TT)

En lokalpolitiker i Helsingborg har åtalats för grovt förtal efter Facebookinlägg om en reporter på Helsingborgs Dagblad, enligt tidningen.

Annons

L-politikern hävdade i inläggen att reportern skrivit artiklar med falskt innehåll. Dessutom stod det att HD ville att reportern skulle sluta på tidningen, vilket enligt chefredaktören inte stämmer.

– Jag har rätt att uttrycka min besvikelse över en journalist som har smutskastat mig, säger politikern till HD. (TT)

Gravfält från järnåldern har skadats under arbetet med att dra bredband i Katrineholms kommun, skriver Katrineholms-Kuriren.

Länsstyrelsen kommer att göra en åtalsanmälan till polisen, enligt antikvarie Cecilia Grusmark.

– Det är när fordon kört över gravfälten som stenar tillhörande gravar blottats och sannolikt flyttats på, säger hon till tidningen. (TT)

Världen

Runt om i södra Kalifornien bekämpar över 4 000 brandmän flera svåra skogsbränder. Över 230 000 människor har tvingats fly sina hem, bland dem invånare i utkanten av USA:s näst största stad Los Angeles.

Ett av de områden som drabbats är exklusiva Bel Air, där mångmiljonfastigheter förstörts.

Skolor i Los Angeles-området har tvingats att stänga. En del invånare har tvingats att fly lågorna med bara minuters varsel.

Enligt myndigheterna rör det sig om fyra större bränder från Los Angeles upp längs Stilla havs-kusten till Santa Barbara.

Annons

Ett dödsfall har rapporterats i Ventura, norr om Los Angeles, och över 400 bostäder och andra byggnader har förstörts, enligt myndigheterna. (TT)

Kryptovalutan bitcoin rusar vidare. I den asiatiska handeln låg den fortfarande under 14 000 dollar per bitcoin, under den europeiska handeln stärktes den ytterligare och vid lunchtid för första gången värd mer än 15 000 dollar och nosade under dagen på 17 000 dollar per bitcoin innan den föll tillbaka något.

Det har rests varningsflagg om att kryptovalutan är "ett tåg utan bromsar". Vid årsskiftet låg den på omkring 1 000 dollar per bitcoin, och värdet översteg 10 000 dollar för första gången så sent som för en vecka sedan.

Många bedömare har efter den gigantiska värdestegringen varnat för att det handlar om en finansiell bubbla, med prisnivåer som saknar koppling till reella värden.

Bland annat Nobelpristagaren Joseph Stiglitz har sagt att valutan, som skapades 2009, borde förbjudas. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons