Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 6 december 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Här har det varit en lugn natt, rapporterar polisen.

Annons

Sverige

Fler fall av misstänkt människohandel än tidigare upptäcks av Migrationsverket. I närmare hälften av fallen handlar det om människohandel för sexuella ändamål, enligt intern statistik från myndigheten som Sveriges Radios Kaliber tagit del av.

Nästan 400 offer för människohandel har identifierats av Migrationsverket i år, och i drygt 170 av fallen handlar om människohandel för sexuella ändamål. För tre år sedan var motsvarande siffra runt 100, rapporterar Sveriges Radio Ekot. (TT)

En man döms för mordförsök till rättspsykiatrisk vård efter en våldsam yxattack i Luleå i september, skriver Norrländska Socialdemokraten.

Den 48-årige mannen gav sig oprovocerat på två män som satt och pratade på en bänk. Han skrek enligt vittnen "jag ska döda dig din jävel" och svingade yxan mot huvudet på en av männen.

Offret fick skador på en ven och en fraktur på en halskota.

Rättsmedicinalverket har slagit fast att mannen lider av en allvarlig psykisk störning och han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Han ska även betala skadestånd till offret. (TT)

Världen

USA:s president Donald Trump kommer, trots varningar från allierade, i ett tal att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Talet kommer att hållas klockan 19 svensk tid. Uppgiften kommer från medarbetare i Vita huset och rapporteras av flera nyhetsbyråer.

Annons

Han kommer också att beordra att den amerikanska ambassaden flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Att flytta ambassaden var ett vallöfte från Trump under presidentvalskampanjen.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har fått beskedet om ambassadsflytten i ett telefonsamtal med Trump. I samtalet varnade Abbas "för de farliga konsekvenserna av ett sådant beslut för fredsprocessen, säkerhet och stabilitet i regionen och världen".

En ambassadflytt och ett utpekande av staden som Israels huvudstad kan få stora konsekvenser, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på väg in till ett extrainsatt EU-möte med USA:s utrikesminister Rex Tillerson i Bryssel.

– Det är ju katastrofalt. Det kommer att leda till jättestora effekter och oro förstås. Men nu spekuleras det kring andra lösningar, så låt oss se först vad det är man säger, sade Wallström. (TT)

Planer på att mörda Storbritanniens premiärminister Theresa May har undanröjts av brittisk säkerhetstjänst, enligt källor till Sky News.

Polisen misstänker att gärningsmän planerade en sprängladdning vid bostaden på Downing Street, och att de i det efterföljande kaoset skulle attackera och mörda May, rapporterar Sky News. Scotland Yard och MI5 har tillsammans med annan polis utrett ärendet sedan flera veckor.

Två män har gripits, skriver Independent. Enligt tidningen skulle männen gömma en hemmagjord bomb i en väska för att spränga bort grindarna till hennes bostad, och därefter attackera premiärministern med knivar.

De greps i London och Birmingham förra veckan och anklagas för terrorplaner. Männen, 20 och 21 år gamla, ställs inför domstol på onsdagen, enligt tidningen. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons