Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 5 december 2017
Foto: Johan Nilsson/TT

Sjuhärad

Vid 23.30 på måndagskvällen drabbades delar av Borås av ett strömavbrott.

Annons

”Just nu har vi en störning i elnätet i Borås. Vår personal arbetar med att lösa problemet men i nuläget har vi ingen uppgift om hur lång tid det kommer att ta, men det är sällan som ett avbrott varar i mer än två timmar”, skriver Borås Elnät på sin hemsida.

Det är oklart hur många hushåll som drabbades av strömavbrottet men enligt läsare som hört av sig till BT ska det ha varit omfattande, och åtminstone ha berört Tullen och Kristineberg.

Vid klockan 01.30 meddelade Borås Elnät att störningen var över och att samtliga abonnenter återfått strömmen.

Strax efter midnatt gick ett inbrottslarm i en företagsbyggnad på Viaredsvägen i Borås.

– Tjuvar har brutit upp dörrar till ett antal kontor och stulit ett flertal datorer, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Polisen har i nuläget inga misstänkta för brottet, en teknisk undersökning kommer att genomföras på platsen under tisdagen.

Strax efter klockan ett på natten upptäckte väktare att en man försökte bryta sig in i förråd på Hässleholmen, tillhörande hyresbostäder på Kapplandsgatan.

– Men när de närmar sig mannen uppstår det tumult. Han hotar dem med en kofot som han har i handen och säger till dem att inte närma sig, säger Joakim Danz, stationsbefäl vid polisen i Borås.

När mannen sedan blir tillsagd att släppa kofoten gör han det – men tar då istället upp en skruvmejsel.

– Sedan släpper han den när han blir tillsagd och lugnar till slut ner sig så mycket att väktarna kan få på honom handbojor.

Annons

Mannen, som är i 30-årsåldern och välkänd av polisen sedan tidigare, misstänks nu för försök till inbrott och våldsamt motstånd.

Sverige

Den 91-åriga dementa kvinnan från Skåne ringde hundratals samtal till nummer som hade tillhört hennes moster och mormor.

Men trots att inget av numren hade varit i bruk på många år, så skickade Telia en faktura för samtalen. Efter att Sydsvenskan uppmärksammat saken, beslutade telebolaget att stryka samtalen från sin fordran.

– En väldigt speciell situation, säger pressansvariga Inger Gunterberg. (TT)

Världen

USA:s högsta domstol har gett president Donald Trumps regering grönt ljus för att låta inreseförbudet för medborgare från sex i huvudsak muslimska länder börja gälla fullt ut medan domstolsprövningarna av åtgärden ännu pågår i lägre domstolar.

Inreseförbudet gäller medborgare i Iran, Somalia, Jemen, Tchad, Libyen och Syrien. Kritiker har i de lägre domstolarna bland annat hävdat att far- eller morföräldrar, kusiner och andra släktingar till någon i USA inte kan hindras från inresa.

Regeringen säger att förbudet motiveras av skäl som rör säkerhet, inte religion. Förbudet presenterades den 24 september och ska ersätta två tidigare versioner som domstolar stoppat. (TT)

Donald Trump kapar även storleken på två stora naturskyddsområden i Utah.

Annons

Trump kom till Salt Lake City för att meddela att skyddet för 85 procent av Bears Ears National Monument och runt 45 procent av Grand Staircase-Escalante National Monument ska tas bort. Presidenten säger att marken ges tillbaka från regeringen till de lokala samhällena.

– Familjer och samhällen i Utah känner till och älskar det här landet mest, och ni vet bäst hur ert land ska skötas, säger han.

Åtgärden kan öppna för energiprospektering och annat kommersiellt nyttjande, befarar kritikerna.

Trumps motståndare säger att området rymmer mer än 100 000 arkeologiska platser, bland annat konst som är minst 5 000 år gammal, och spår från 21 tidigare okända dinosauriearter.

Representanter för fem indianstammar meddelar att de kommer att överklaga beslutet.

Trump säger att det inte finns något i lagen som kräver att större områden än nödvändigt, ska få skydd som nationalparker.

– Tyvärr har tidigare förvaltningar bortsett från det och använt lagen för att blockera hundratals miljoner tunnland land och vatten, säger han. (TT)

En läkare och en grekisk affärsman i Costa Rica har dömts till fängelse för att ha lockat fattiga människor att sälja sina njurar. Organen transplanterades sedan till rika utlänningar.

Läkaren, som var verksam på ett allmänt sjukhus i San Jose, döms till tolv års fängelse för att ha utfört de olagliga transplantationerna. Den grekiske affärsmannen döms till åtta års fängelse för att ha sökt upp donatorerna och erbjudit dem mellan 20 000 och 50 000 kronor för deras njurar.

Tre ytterligare läkare som också anklagats för att ha deltagit i verksamheten frias på grund av brist på bevis. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons