1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Här är nattens händelser

Nattens huvudrubriker: Lokalt och i omvärlden.
Foto: TT

Sjuhärad

Vid 23.22 kom ett larm om röklukt i ett flerfamiljshus på Elindalsgatan i Borås.

Räddningstjänst åkte dit och konstatera röklukt, men hittade ingen brand.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

–Vi har varit inne i samtliga lägenheter. Vi har gjort en kontroll och det var ingen brand. Röklukten minskade också allt eftersom, så räddningsledaren på plats bedömde att det inte var någon fara, säger Jan Kuusisto, inre befäl vid södra Älvsborgs räddningstjänstförbund.

Under natten brann också en sopcontainer på Göta. Polis släckte först med pulversläckare och räddningstjänsten kunde sedan släcka av det sista. Enligt dem ska det inte ha varit någon spridningsrisk.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand.

Strax innan 05 kom ett nytt larm om brand – den här gången utomhus i Kinna.

– Det var frigolit som någon hade anlagt. Det blir mycket rök av det, säger Kuusisto. Branden spred sig dock inte vidare.

Strax efter sju på söndagsmorgonen larmades räddningstjänsten på nytt, den här gången till Sturegatan i centrala Borås.

De första larmen gjorde gällande att det rörde sig om en lägenhetsbrand, det sedan grannar känt röklukt och tittat in genom brevinkastet.

När räddningstjänsten kom till platsen kunde de konstatera att det handlade om en torrkokning, utan eld. Även mängden rök ska ha varit relativt liten och ingen uppges ha kommit till fysisk skada.

Annars rapporterar polisen om en stilla natt, och endast två personer har omhändertagits för fylleri.

– Ja, det har inte varit något speciellt. Det har varit rätt lugnt, säger Ulf Andersson, stationsbefäl vid polisen i Borås.

Sverige

Två unga män har skottskadats allvarligt i Bergsjön i Göteborg. Senare sköts en person av polisen. Han ska inte vara allvarligt skadad. Händelserna utreds som försök till mord och försök till mord mot polisman.

De två männen sköts på Komettorget i Bergsjön vid halvtiotiden på lördagskvällen.

– I anslutning till den första skjutningen så blir en man skjuten av polis. Han har förts till sjukhus, men är inte livshotande skadad, säger Sanna Lagerqvist, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral i region Väst.

Den person som är skjuten av polis är den enda som är gripen, uppger polisen under natten.

En utredning om försök till mord och en om försök till mord mot polisman har inletts. Det är oklart om samma person är misstänkt i båda förundersökningarna.

Alla de tre skadade fördes till sjukhus i ambulans.

– Det är två som är allvarligt skadade, båda är män i 25–30-årsåldern. En man i 25-årsåldern är lindrigt skadad, säger Lena Mattsson, pressjour på Sahlgrenska universitetssjukhuset. (TT)

Tre våldtäkter har rapporterats från olika platser i Värmland under natten

I ett av fallen är flera misstänkta för våldtäkt och tre personer är gripna, enligt polisen. I ett av de två andra fallen är en misstänkt gripen. Ingen har gripits misstänkt för det tredje fallet.

Polisen vill under natten inte lämna ut mer information om händelserna. (TT)

En man har gripits i Boliden utanför Skellefteå misstänkt för försök till mord, grovt olaga hot samt olaga hot, skriver polisen på sin hemsida.

Polisen larmades vid tiotiden på lördagskvällen av en man som sade att han hotats med kniv. Mannen ska inte ha behövt uppsöka sjukvård för sina skador.

Den gripne mannen är i 45-årsåldern.

Polisen vill tidigt på söndagsmorgonen inte lämna mer information. (TT)

Världen

De tidvis våldsamma protesterna i Hamburg fortsatte även efter det att G20-mötet avslutats.

För tredje kvällen i rad brann uppbyggda barrikader på gatorna.

Polisen attackerades sent på lördagskvällen med flaskor och svarade med vattenkanoner på flera platser, skriver tyska medier. Polisen twittrade att människor skulle lämna oroliga områden, för att inte utsätta sig för fara.

All tågtrafik på stationen i området Sternschanze ställdes in. Butiker utsattes under kvällen för plundring och fönsterrutor på en bank slogs sönder, skriver Die Zeit. Vid halv två skrev tidningen att uppbyggda barrikader hade satts i brand.

Omkring klockan halv fyra på morgonen twittrade polisen att situationen lugnat ned sig.

Nyhetsbyrån Reuters skrev tidigare under kvällen att det rörde sig om "hundratals" svartklädda personer som var ute på gatorna den tredje kvällen.

Flera poliser har skadats, även i natt. Räddningstjänsten sade att skadade personer togs omhand, men nämnde inget antal. (TT)

Fyra personer har förts till sjukhus efter att ha blivit skjutna utanför utestället Blå i Oslo i Norge.

En misstänkt man, känd av polisen sedan tidigare, är gripen.

– Den gripne är en man i 20-årsåldern. Vi tror att han var ensam gärningsman och vi känner att vi har bra kontroll på situationen, säger Tor Grøttum, ledningsbefäl vid Oslopolisen.

– Vi har många poliser ute och vi anser att området kring Blå nu är säkert och att gärningsmännen har tagit sig därifrån.

En pistol har hittats. Ingen av de fyra som förts till sjukhus är livshotande skadad. Polisens insatsledare Hanne Nordve säger till Verdens Gang att flera skott avlossades.

– Kanske så många som åtta, säger hon.

Polisen lade ut informationen om skjutningen på Twitter klockan 02.30. Enligt de första uppgifterna skedde skjutningen inne i lokalen, men polisen säger nu att allt tyder på att skotten avlossades utomhus.

– Det har skett i anslutning till stället, men vi vet inte något om bakgrunden ännu, säger Tor Grøttum.

Konsertlokalen och restaurangen Blå ligger i en gammal industrilokal i närheten av området Grünerløkka. På lördagskvällen spelade den amerikanske hiphopartisten Kool G Rap på Blå, som en del i ett klubbarrangemang. (TT)

Läs mer

BT klimat och miljö

Jan Lindsten svarar på läsarnas frågor om klimatet

”Jag kan vara oroad över att det händer så lite”

BT klimat och miljö

Unga kommunutvecklare undersökte klimatattityder

”Hoppfullt att många vill många vill göra något”

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.