Annons
Nyheter

Häpnadsväckande fynd i öknen – ”Vi förvånades”

Italienska och irakiska arkeologer har gjort ett häpnadsväckande fynd i öknen i södra Irak, skriver SVT Nyheter. När de tittade ned i ett rävgryt upptäckte de en 4 000 år gammal hamn, den äldsta som hittats i landet.
Irak • Publicerad 6 maj 2018 • Uppdaterad 7 maj 2018
Mesopotamien i nuvarande Irak räknas som världens äldsta civilisation. Reliefen är från Iraks nationalmuseum i Bagdad. Arkivbild.
Mesopotamien i nuvarande Irak räknas som världens äldsta civilisation. Reliefen är från Iraks nationalmuseum i Bagdad. Arkivbild.Foto: Hadi Mizban

– Vi förvånades av dess storlek. Den är verkligen stor, säger Licia Romano, arkeolog och professor vid La Sapienza University i Rom, som leder utgrävningen till SVT.

Hamnen är 140 meter lång, 40 meter bred och motsvarar över nio olympiska simbassänger. Arkeologerna tror att den har byggts av sumerer i det gamla Mesopotamien, som anses vara världens första civilisation. Riket var känt för sin sjöfart, men tidigare har man inte gjort några större fynd av hamnanläggningar. Arkelogerna kom fyndet på spåren efter att ha hittat gammalt lertegel i grytet, som avslöjande att en större struktur kunde finnas därunder.

Utgrävningar i området var länge avstannade på grund av oroligheterna i Irak, men på senare tid har arbetet på olika platser kunnat öppnas igen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons