Annons
Nyheter

Han ser sina djur dö i värsta torkan på 40 år

Mohammed Hassan Gureh har bestämt sig: han ska sälja sina sista getter. I över två år har han väntat på regn som aldrig kommer.
Den torka som plågar Afrikas horn driver miljoner människor in i en humanitär katastrof.
Etiopien • Publicerad 4 februari 2023
Bele Kalbi Nur med sina getter i byn El Gel i östra Etiopien. 90 procent av hans boskap har dött av torkan. Bild från januari.
Bele Kalbi Nur med sina getter i byn El Gel i östra Etiopien. 90 procent av hans boskap har dött av torkan. Bild från januari.Foto: Eduardo Soteras/AFP/TT
Kadaver på marken i byn Antalale i östra Etiopien. Bild från januari.
Kadaver på marken i byn Antalale i östra Etiopien. Bild från januari.Foto: Eduardo Soteras/AFP/TT
Ett undernärt barn vilar på ett sjukhus i Kelafo nära den etiopisk-somaliska gränsen. Bild från januari.
Ett undernärt barn vilar på ett sjukhus i Kelafo nära den etiopisk-somaliska gränsen. Bild från januari.Foto: Eduardo Soteras/AFP/TT
Barn och kvinnor springer genom ett dammoln i den torkdrabbade byn El Gel. Bild från januari.
Barn och kvinnor springer genom ett dammoln i den torkdrabbade byn El Gel. Bild från januari.Foto: Eduardo Soteras/AFP/TT

32-årige Gureh väntade och bad, bad och väntade. Under tiden dog merparten av hans 250 getter. Bara 35 är kvar.

I byn El Gel, inte långt från gränsen till Somalia, ligger uttorkade kadaver utspridda i dammet. Två tredjedelar av byns boskap har hittills dukat under i torkan.

Annons

– Det finns inga tecken på förbättring. Jag tror att torkan kommer att fortsätta och bli värre och värre, säger han till nyhetsbyrån AFP.

Torrt sedan 2020

Liksom för många boskapsskötare i östra Etiopien tvingar torkan Gureh att ge upp det enda liv han känner till. Han ska lämna byn, försöka skapa sig ett nytt liv någon annanstans. Han orkar inte längre se på när djuren dör.

De fem senaste regnperioderna har så gott som uteblivit i Östafrika. Sedan slutet av 2020 växer sprickorna i marken. Brunnar har torkat ut och betesmarkerna är bruna. Nästa regnperiod, som vanligen varar från mars till maj, spås också bli betydligt torrare än vanligt.

Etiopien, Kenya och Somalia genomlider just nu den värsta torkan på fyra årtionden. Enligt FN står fler än 20 miljoner människor på Afrikas horn inför akut hungersnöd, och hårdast drabbas barnen.

Sälja ved och rökelse

Mohammed Hassan Gurehs planer är vaga. Med pengarna från försäljningen av de sista getterna tänker han lämna El Gel och ta sig till närmaste mindre stad, där han ska försöka sälja träkol, ved och rökelse. Förhoppningsvis kan han tjäna nog för att försörja sin fru och de fyra barnen, liksom sin blinda far och funktionsnedsatta mor.

I de torkdrabbade områdena i Etiopien, Somalia och norra Kenya står tiotusentals boskapsskötare inför samma livsavgörande beslut. Flyktinglägren fylls snabbt upp av människor på flykt undan hungersnöden, enligt hjälporganisationer.

Andra hoppas fortfarande på ett mirakel. Gurehs vän Bele Kalbi Nur har bara ett tiotal getter kvar, men han stannar.

– Jag vet inte hur man gör något annat än att sköta boskap, säger han till AFP.

Fakta: Barnen drabbas värst

Torkan på Afrikas horn beskrivs som den svåraste på 40 år.

Runt 20,2 miljoner barn i Etiopien, Kenya och Somalia hotas av allvarlig hungersnöd, törst och sjukdomar. Det är en dubblering sedan juli 2022.

Omkring två miljoner barn i området bedöms behöva vård för svår akut undernäring, vilket är den dödligaste formen av hunger.

Miljoner människor är på flykt undan torkan, vilket lett till att cirka 2,7 miljoner barn har tvingats sluta skolan.

Torkan bedöms leda till ökat barnarbete, bortgifte av minderåriga, könsstympning av flickor och sexuellt våld.

Katastrofen är ett resultat av svår torka, klimatförändringar, konflikter, global inflation och spannmålsbrist.

Källa: Unicef

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons