Annons
Nyheter

Han ser över reglerna inför framtidens pandemier

Jan Albert, överläkare och professor, kommer att leda en utredning som ser över smittskyddslagen.
Politik • Publicerad 5 september 2023
Socialminister Jakob Forssmed (till höger) presenterade på tisdagen professorn och överläkaren Jan Albert (till vänster) som särskild utredare av hur smittskyddslagen behöver anpassas.
Socialminister Jakob Forssmed (till höger) presenterade på tisdagen professorn och överläkaren Jan Albert (till vänster) som särskild utredare av hur smittskyddslagen behöver anpassas.Foto: Henrik Montgomery/TT

Albert ledde Karolinska Institutets expertgrupp för covid-19.

– Jag tycker att det är både spännande, utmanande och viktigt, säger Albert om utredningen vid en pressträff.

Annons

Regeringen meddelade i somras att utredningen skulle tillsättas, som bland annat ska se över frågor som inreseregler och regler för trängsel vid framtida pandemier.

– Vi gör detta för att skapa bättre förutsättningar för framtida pandemier, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Forssmed har tidigare öppnat för att det kan behövas en "handlingsprincip", där man agerar i stället för att vänta in kunskap, för att exempelvis införa krav på munskydd.

Utredningen ska vara klar 28:e februari 2025.

Vid pressträffen meddelades också att regeringen skjuter till 300 miljoner kronor för covidvaccin till regionerna i höst.

792 miljoner kronor avsätts också för 2024 års budget för inköp av vaccin, framför allt till påbyggnadsvaccin för riskgrupper.

– På så vis gör vi vad vi kan här och nu för att skydda samhällets sköraste från allvarlig sjukdom och död genom vaccin, säger Forssmed.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons