Annons
Nyheter

Han blev Kremls senaste offer

Han har samma moderna framtoning som Navalnyj och är lika aktiv på Instagram, där inlägg till stöd för gripna aktivister och kritik mot kontroversiella lagar samsas med bilder på hans fru och barn.
Däremot är den ryske oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov inte lika konfrontativ. Ändå föll han offer för Kreml.
Ryssland • Publicerad 11 juni 2021
Den ryska regimkritikern Dmitrij Gudkov. Arkivbild.
Den ryska regimkritikern Dmitrij Gudkov. Arkivbild.Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT
Parlamentsledamöter Gennadij Gudkov (till vänster) och Dmitrij Gudkov i duman. Arkivbild från 2012.
Parlamentsledamöter Gennadij Gudkov (till vänster) och Dmitrij Gudkov i duman. Arkivbild från 2012.Foto: Michail Metzel/AP/TT

Dmitrij Gudkovs vilja att kompromissa och hans uppväxt med en politiskt aktiv familj har hjälpt honom att etablera sig som en stark röst. Han har röstat emot flera lagförslag som har gett regeringen utökad makt, vägrade delta i en omröstning som var en del av annekteringen av Krim år 2014 och hjälpte över 260 oppositionella politiker att bli valda i lokalvalen i Moskva år 2017.

Men det är först nu som Dmitrij Gudkov tvingas lämna landet.

Annons

– Han är en del av oppositionen, och det är farligt att vara i opposition i Ryssland i dag. Det är inte alldeles förutsägbart vem som kommer att gripas vid ett visst tillfälle, säger Carolina Vendil Pallin på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Ses som förrädare

Gudkovs familj kallas ofta i ryska medier för en "politisk dynasti" – både far och son har varit ledamöter i det ryska parlamentet duman och kritiserat Putinregimen.

Inledningsvis hjälpte familjekopplingarna Gudkov den yngre att komma fram i politiken, men i dagens politiska verklighet är de ett hinder. Fadern Gennadij Gudkov är tidigare FSB-medarbetare och ses därför som förrädare i många ryska politikers ögon.

Under sin tid i duman lade Dmitrij Gudkov fram 43 lagförslag, men bara ett av dem gick igenom. Han var kritisk mot lagen om "utländska agenter" – som i praktiken gör det omöjligt för många organisationer och medier att verka i Ryssland – och ville demokratisera valsystemet.

Gudkov röstade också emot det kontroversiella lagförslaget som skulle förbjuda medborgare i USA att adoptera ryska barn.

– Min bild är att han arbetade väldigt målmedvetet, inom ramen för det som var tillåtet, säger Carolina Vendil Pallin.

Har sökt lösningar

Det kan framstå som att han drev en hård linje mot regeringen, men Gudkov beskrivs också som en person som har försökt att hitta gemensamma lösningar över traditionella politiska gränser.

– Gudkov är en modern, flexibel och kompromissvillig politiker, en bristvara i rysk politik, säger statsvetaren Vitalij Sjkljarov till tidningen Novaja Gazeta.

När Gudkov inte kom in i parlamentet 2016 bestämde han sig för att fokusera på lokalpolitiken. 2017 startade han ett program som hjälpte 266 oppositionella kandidater att bli valda till lokalstyret i Moskva.

– Det är svårt att göra något lika stort idag. När vi drev valkampanj 2017 var det svårt. I dag är det omöjligt – alla skulle frihetsberövas, har Dmitrij Gudkov sagt.

Kopplat till dumavalet

Annons

I höst är det parlamentsval i Ryssland. Endast 15 procent av Moskvaborna säger att de kommer att rösta på Putinpartiet Enade Ryssland, enligt en färsk opinionsundersökning av det oberoende Levada Center. Det är omkring en tredjedel av stödet för partiet nationellt.

Det är inte helt klart om Dmitrij Gudkov hade planer att ställa upp i valet i höst men flera källor säger till Novaja Gazeta att han hade tänkt representera liberala oppositionspartiet Jabloko.

– I Moskva så är det ganska få som anger att de kommer att rösta på Enade Ryssland, och jag ser honom mycket som en Moskvapolitiker som skulle kunna skapa problem, kommenterar Carolina Vendil Pallin.

Fakta: Gripandet av Gudkov

Den 1 juni greps Dmitrij Gudkov när han var med familjen på sitt lantställe utanför Moskva.

Tiotals beväpnade maskerade män bröt sig in. Det kändes som att jag var en ledare för en terrororganisation, berättade Dmitrij Gudkov i en intervju med tv-kanalen Dozjd.

Totalt deltog omkring 140 poliser i husrannsakningar på tio olika adresser tillhörande personer som står Gudkov nära, enligt myndigheterna på grund av en obetald hyresskuld. Själv tillbringade Gudkov två dagar i häktet. Några dagar efter det att han hade släppts av polisen lämnade han landet.

"Personer nära presidentadministrationen har meddelat mig att det här fabricerade fallet kommer att sluta med att jag grips ifall jag inte lämnar landet", skrev han på sociala medier.

Fakta: Gripandet av Gudkov

Flera oppositionella politiker har gripits det senaste halvåret i Ryssland.

Den 13 mars 2021 kom polis till ett evenemang för oberoende lokala politiker i Moskva och frihetsberövade fler än 170 deltagare. Enligt myndigheter bröt evenemanget mot coronarestriktionerna.

Regimkritikern Andrej Pivovarov greps den 31 maj på ett flygplan på väg att lyfta från S:t Petersburg.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons