Annons
Nyheter

Han är världens äldsta hund – nu firas han

Bobi – världens äldsta hund – fyller 31. Ett stort kalas med över 100 personer och dans hölls i helgen för hunden, som bara är några år yngre än husse.
Portugal • Publicerad 14 maj 2023
Leonel Costa, 38 år, med sin nu 31 år gamla Bobi. Bild från februari 2023.
Leonel Costa, 38 år, med sin nu 31 år gamla Bobi. Bild från februari 2023.Foto: Patricia de Melo Moreira/AP/TT

Den portugisiske hunden Bobi har fyllt 31. Födelsedagen inföll i torsdags och under lördagen firades han med ett stort kalas – i traditionell portugisisk anda, säger ägaren Leonel Costa i ett uttalande från Guinness rekordbok, som citeras av bland andra CNN. Över 100 personer dök upp till festligheterna, där det även bjöds på dansuppträdanden.

Bobi, en portugisisk herdehund av rasen rafeiro do alentejo, utsågs till världens äldsta hund av Guinness rekordbok i februari i år. Och uppståndelsen har varit stor.

Annons

"Vi har haft mycket journalister och människor från hela världen som kommit för att ta en bild på Bobi", säger Costa och fortsätter:

"Det var inte lätt för honom."

Det ledde också till en oro över att det skulle bli för mycket för gamlingen och han togs nyligen in för en hälsokontroll – och visade sig vara vid god hälsa. Han har dock problem att gå och nedsatt syn på grund av sin höga ålder.

Hemligheten bakom den aktningsvärda åldern, säger Costa, är den "lugna, fridfulla miljö" som Bobi lever i på landet i södra Portugal.

Själv var Costa bara åtta år när Bobi anslöt till familjen.

"Bobi är speciell, för tittar du på honom så är det som att minnas personerna som var en del av vår familj men tyvärr inte finns längre, som min pappa, min bror och mina mor- och farföräldrar som redan lämnat oss."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons