Annons
Nyheter

Hamas vägrar ta emot hjälpsändningen

Hamas vägrar ta emot biståndslasten som kom med Frihetsflottan.
Nyheter • Publicerad 2 juni 2010

Den israeliska militären uppgav på onsdagen att islamiströrelsen Hamas, som har lokal kontroll inne i Gazaremsan, vägrat att ta emot den biståndslast som kommer från aktivistfartygen i Frihetsflottan.

Armén har lastat 20 lastbilar med varor från fartygen men har inte kunnat föra in dem i Gazaremsan, uppgav en talesperson enligt nyhetsbyrån AFP. I lasten finns bland annat vårdutrustning, kläder och leksaker.

Annons

En Hamas-talesman som kontaktades bekräftade att palestinska myndigheter i Gazaremsan inte hade mottagit någon leverans. Han uppgav att distributionen av varorna bör samordnas med Turkiet, som ska ha sänt stora delar av de cirka 10 000 ton byggvaror som enligt arrangörerna fanns med i konvojen.

Hamas socialminister Ahmad al-Kurd sade samtidigt att "lasten, om den ska tas in, ska vara fullständig, så att ingenting, utan undantag, stjäls från aktivisterna". Han specificerade att det också ska ha sänts cement, järn och generatorer till Gaza med fartygen.

Israel replikerade att man inte kan leverera mer förrän lastbilarna tömts.

Militären säger sig inte ha hittat några vapen i lasten förutom de knivar, träkäppar och järnrör som aktivisterna använde mot de israeliska kommandosoldater som bordade fartygen.

Enligt militärens talesperson hade inspektörerna ännu inte hittat någon cement i lasten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons