Nyheter

Halmstadbranden under kontroll

Efter idogt arbete har nu räddningstjänsten branden i Halmstad under kontroll.
Nyheter • Publicerad 24 september 2012
Branden i Halmstad är nu under kontroll.
Branden i Halmstad är nu under kontroll.Foto: Anders Andersson

Räddningstjänsten har under morgonen dragit in avspärrningarna runt kringliggande byggnader. Därmed är det fritt fram för flera anställda att åka till sina arbetsplatser i hamnen – det föreligger ingen farlig, instängd rökutveckling i området, uppger Halmstads kommun.

Fortfarande är området under fortsatt bevakning under dagen, men nu bedöms läget som positivt efter nattens släckningsarbete.

– Det råder försiktig optimism. De har kunnat skönja en viss minskning av rökavgivningen. Nu ska de flytta lite närmare, säger stabschef Magnus Ericson vid räddningstjänsten.

Släckningsarbetet i hamnen i Halmstad inleddes på söndagskvällen och tycks ha kunnat dämpa rökutvecklingen.

Under gårdagskvällen arbetade räddningstjänstens personal med att begjuta brandhärden på avstånd med två vattenkanoner.

Släckningsarbetet fortsatte under hela natten.

Fortsatta varningar

Under söndagen bolmade röken ut från det som återstår av lagerlokalen vid Oceanhamnen. Det fanns under några timmar anledning att till och med varna för röken så lång bort som i Båstad.

Vindriktningen gjorde att röken under lång tid drev mot havet men under några timmar vände den och Halmstad centrum blev återigen utsatt. Nitrösa gaser i röken gör den ohälsosam, men inga högre halter har uppmätts annat än vid brandhärden.

– Det är ingen risk för liv, men man kan få besvär av röken, säger Maria Wikland, kommuninformatör på Halmstad kommun.

Sent i går hade endast ett fåtal kontaktat sjukvården.

Ingen explosionsrisk

Lagerbyggnaderna som fattade eld på fredagskvällen innehöll mängder av kemikalier och det fanns till en början en explosionsrisk, vilken nu anses helt över.

Räddningstjänsten fick under dagen hjälp av personal från Göteborg med att förbereda kvällens direktinsats mot själva brandhärden i ett hörn av de nedbrunna lagerlokalerna.

För hamnbolaget kommer branden att få en långsiktig påverkan. Det finns också risk för att ett par mobilkranar i närheten av brandplatsen skadats.

Strax efter klockan ett natten till måndagen verkar branden i Oceanhamnen i Halmstad vara under kontroll, enligt räddningstjänsten. Rökutvecklingen från brandhärden hade minskat radikalt och det var möjligt att komma nära branden utan att känna röklukt.

Om de gynnsamma väderförhållandena håller i sig och släckningen fortgår lika effektivt räknade räddningstjänsten med att kunna minska avspärrningarna successivt under morgonen i dag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.