Annons
Nyheter

Hållbara fonder inte hållbara

Ekonomi • Publicerad 17 april 2023
En norsk oljeplattform i Nordsjön. Arkivbild.
En norsk oljeplattform i Nordsjön. Arkivbild.Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix / TT

Förvaltare av hållbara fonder som säger sig måna om klimatet lever inte upp till löftena, visar en genomgång av Cristina Cella, medarbetare på Riksbanken.

Enligt hennes genomgång av 122 svenska aktiefonder hittades inga signifikanta skillnader mellan de förvaltare som säger sig stå för nettonollutsläpp och övriga fonder. Generellt bidrar bolagen som ingår i klimatfonderna till en global temperaturökning på 2,77 grader, nästan dubbelt så högt som de 1,5 grader som världen kom överens om som en kritisk punkt vid Parisavtalet för några år sedan.

Annons

Cristina Cella säger dock att resultaten är generella, att de ska tolkas försiktigt och inte ses som en definitiv genomgång av den svenska fondmarknaden.

Svenska fondförvaltare är dock inte ensamma. Tidigare undersökningar, bland annat en brittisk från i fjol, visade samma sak. De flesta av världens största fonder som marknadsför sig som förespråkare av nettonollutsläpp visade inte någon vilja att stoppa finansiering av nya fossilinvesteringar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons