Annons
Nyheter

Håll koll på drinken

Håll koll på drinken när du går på krogen så att du inte blir neddrogad.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

Om det händer ändå – gå direkt till läkare för att säkra bevis, säger drogexperten och läkaren Kai Knudsen.

En 23-årig man i Göteborg står åtalad för att ha blandat sömnmedel i knäckebröd och drinkar och drogat ungdomar. Det är ett i raden av fall med så kallad drink spiking – ofrivillig neddrogning.

Annons

Oftast sker det på krogen eller privata fester och är första steget till andra brott som rån eller våldtäkt.

– Man ska ju hålla koll på sin drink och vara försiktig med att bli bjuden av personer man inte känner, säger Anne Holmdahl, chef för Brottsofferjouren i Göteborg.

Mörkertalet är stort och neddrogning svårt att bevisa i domstol. Få drabbade uppsöker läkare och tar prov, delvis kanske för att de känner skam.

– Det är skuld- och skamfyllt att inte ha haft koll på läget, säger Anne Holmdahl.

Provtagning hos läkare är säkraste sättet att säkra bevis, helst inom 24 timmar men i nödfall upp till några dagar senare.

Sexuella eller ekonomiska motiv driver förövarna.

– Sker det på krogen är det ofta frågan om rånförsök och i hemmet är det oftare sexuella övergrepp, säger Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Magnus Pettersson

TT

Ofrivillig neddrogning

Tre typer av droger brukas vid drink spiking.

Alkohol används nästan alltid, ensamt eller med andra droger.

Den andra typen är illegala droger som amfetamin och morfinliknande substanser.

Dessutom används läkemedel som lugnande tabletter och sömnmedel.Det tar i regel 10 till 30 minuter tills medlet börjar verka och det är svårt att avgöra med blotta ögat om en drink är spetsad.

Mörkertalet är stort. Polisen i Västra Götaland har gjort en studie som visar på 107 fall under ett års tid.Källa: Docent Kai Knudsen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och Polisen i Västra Götaland (TT)

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons