Annons
Nyheter

Hälften av rådjuren kan dö av svält

Rådjursstammen i Sverige kan halveras innan våren kommer. Två hårda vintrar i rad har tagit hårt på krafterna och många av rådjuren dör nu av svält.
Nyheter • Publicerad 10 mars 2011
Två hårda vintrar har tagit hårt på krafterna för rådjuren.
Två hårda vintrar har tagit hårt på krafterna för rådjuren.Foto: Anders Robertsson

Även andra djur tar stryk. Till och med älgarna har det tufft.

Från flera håll, exempelvis Värmland, kommer rapporter om älgkalvar som har hittats ihjälsvultna.

Annons

– Det är inte oväntat. Snön kom mycket tidigt, och det har varit minusgrader i flera månader, säger Göran Cederlund, docent i viltekologi.

Samtidigt påpekar han att älgen är en snöanpassad art som generellt klarar hårda vintrar bra. Då är det värre för de känsliga rådjuren. När snön ligger djup länge får de svårt att hitta mat. Under en studie i Bergslagen den hårda vintern 1977 dog hälften av djuren.

"Stort svinn"

– Lokalt kan det bli ett stort svinn. Och i år har i princip hela landet haft mycket snö. Jag skulle inte bli förvånad om tappet blir mycket stort över hela utbredningsområdet, säger Cederlund.

– Dessutom är rävstammen stark, plus att vi i vissa områden har både lodjur och varg. Det innebär att det krävs många offer bland rådjuren för tillfället.

Även dovhjortar och vildsvin kommer att minska i antal innan värmen kommer tillbaka. Båda arterna är känsliga för snö och kyla.

– För vildsvinens del kan vi räkna med ett hack i kurvan. Vissa suggor kanske blir så försvagade att de inte ens får ungar i vår, säger Cederlund.

Positiv grymhet

De som gynnas av detta är de stora rovdjuren som i dagsläget kan ta för sig av utmattade bytesdjur.

– Men det som är kul i dag blir tråkigt i morgon. På sikt blir det färre byten att leva av.

Annons

Inte bara klövdjuren upplever en svår tid. Insjöfiskar har rapporterats dö av syrebrist på sina håll, och många fågelarter, som koltrast, häger, rördrom och gärdsmyg har hög dödlighet en vinter som denna. Gärdsmygen minskade kraftigt redan förra vintern, enligt inventeringar. Fast Göran Cederlund är inte bekymrad.

– Det här är inte så märkvärdigt. De som inte klarar sig, kanske inte ska klara sig. Naturen är hård mot dem som är dåligt anpassade, och det är egentligen en positiv mekanism, säger han.

Djuren och vintern

Flera hårda vintrar i rad kan åstadkomma stor dödlighet bland de svenska rådjuren. Studier har visat att stammen kan halveras, åtminstone lokalt.

Andra vinterkänsliga arter: dovhjort, vildsvin, koltrast, björktrast, gärdsmyg, kungsfågel, häger, rördrom, sothöna.

Arter som klarar sig bättre är älg, kronhjort, skogshare och fälthare, och de flesta av våra stannfåglar, exempelvis talgoxe, blåmes och skata.

Rovdäggdjur och rovfåglar kan tillfälligt gynnas eftersom de får dukat bord av försvagade bytesdjur. Å andra sidan medför detta att det på sikt blir färre byten att leva av.

Anders Göransson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons