Nyheter

Hajarna kan stanna länge vid kusten

Risken är stor att hajarna har kommit till stränderna kring Sharm el-Sheik för att stanna.
Nyheter • Publicerad 7 december 2010
Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

– Nu när de vant sig vid att gå så nära land lär de fortsätta att vara där, säger Klas Malmberg, akvarist och hajkännare.

Den vitfenade oceanhajen, som tros ligga bakom den senaste tidens attacker i Egypten, simmar normalt inte så nära kusten.

Klas Malmberg är nyss hemkommen efter tolv dagar på en annan egyptisk turistort där han lärt dykare umgås med just oceanhajen. För honom finns bara två troliga orsaker till det som hänt:

Antingen utfiskning, varför hajen skulle jaga mer kustnära för att få föda, eller också att mindre nogräknade personer som lever på att sälja hajsightseeing till turister dumpar kött i havet för att locka till sig djuren.

– Jag är övertygad om att matning är svaret, och att det är den som lockat in hajarna, säger Klas Malmberg.

– Nu lär de fortsätta att vara i området, kanske i ett par år.

Matförbud

Matning av hajar och dumpning av kött är förbjudet i Egypten, ett förbud som enligt Klas Malmberg inte tillkommit av en slump.

Men han har en brasklapp, och det är att attackerna skulle kunna ha utförts av en enda sjuk individ.

– Men jag finner det osannolikt. Det rör sig helt säkert om en grupp hajar.

Attackerna kan bli ett dråpslag för den egyptiska turistnäringen och på tisdagen samlades lokala myndighetspersoner och utländska experter i Sharm el-Sheik för att börja utreda förloppet.

Samtidigt kvarstår det badförbud för turister som infördes i måndags och som i första hand ska gälla till på onsdagen. Enbart professionella dykare tilläts gå ner på vissa ställen.

Farligast för snorklare

Malmberg konstaterar att just dykare sällan har problem med hajar – det är snorklarna och simmarna som kan leva farligt.

– Hajen jagar på ytan och en skräckslagen snorklare som försöker komma därifrån med sparkande ben, kan av hajen uppfattas som en skadad fisk med fladdrande fenor.

– En dykare hanterar oftast situationen med ett helt annat lugn. Ofta kan det räcka med att lätt fösa undan hajen om den blir för närgången.

Klas Malmberg, som själv flera gånger varit i närkontakt med hajar, ser med oro på den hajskräck som nu sprids:

– Risken är stor att man redan har börjat döda hajar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.