Nyheter

Haj dödade turist i Egypten

En tyska har dödats av en haj vid Sharm el-Sheikh i Röda havet, uppger egyptiska myndigheter.
Nyheter • Publicerad 5 december 2010

Sedan i tisdags rapporteras flera andra turister från östra Europa ha blivit mycket illa tilltygade när de snorklade i Röda havet vid semestermålet.

Efter veckans hajattacker har man fångat in minst två hajar utanför Sharm el-Sheikh, men enligt naturskyddsorganisationer var det inte de hajarna som hade angripit människor. Minst en farlig haj har antagits vara lös i Röda havet.

Egyptiska myndigheter införde i veckan badförbud runt Sharm el-Sheikh, där det just nu råder högsäsong och dykning och snorkling hör till attraktionerna. Men det stoppet är enligt AFP nu hävt.

I fredags kom en snorklande turistgrupp, merparten danskar, farligt nära en aggressiv haj. Hajen, som var ett par meter lång, försökte enligt uppgifter till danska medier angripa en belgiska i sällskapet. Med slag och sparkar ska hon ha lyckats skrämma hajen på flykten. Kvinnan undkom med några bitmärken i ena benet.

Egyptiska dykinstruktörer berättade för danskarna att de ser två bidragande anledningar till hajattackerna: mängden fisk i Röda havet har minskat, samtidigt som hajar lockas i människans närhet av att många slänger matrester i havet från fartyg.

– Jag blir helt paff över att det här händer, säger den svenske dykinstruktören Niklas Funk som äger ett dykcenter i Sharm el-Sheikh.

Han har arbetat på orten i femton år och under den tiden har han aldrig hört talas om en hajattack. På söndagseftermiddagen fick han besked från egyptiska myndigheter om den senaste attacken och drog genast tillbaka alla båtar med snorklare.

– Vi fick avbryta direkt. Vi hade 120 snorklare ute i vattnen. Förbudet hävdes i går så vi har varit ute både i går och i dag, säger han.

Han hade teorier om att de tidigare attackerna orsakats av att turister matat fiskar och därmed lockat till sig hajar.

– Men i dag har jag mycket svårt att tro att någon matar fiskar igen. Jag vet inte vad jag ska tro, säger Funk.

– Nu väntar vi på att få veta om det handlar om samma haj. Jag utgår från att myndigheterna kommer att jämföra bitmärken för att ta reda på det.

Fortfarande på söndagseftermiddagen hade centret dykare ute, men de dök från båtar som låg på andra sidan spetsen av Sinaihalvön.

– Där känns det tryggt och det tycker myndigheterna också, säger Funk.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.