Nyheter

Hagel och regn lamslår Moskva

En slags isstorm lamslår på annandagen Moskva.
Nyheter • Publicerad 26 december 2010
Foto: Dmitry Lovetsky

Hagel och regn, som på många håll förvandlas till is, tros bland annat ligga bakom att Domodedovo, den ryska huvudstadens största flygplats, är strömlös sedan 8-tiden på morgonen.

Nödkraft uppges göra att flygplatsen har kunnat ta emot en del landande flyg, men inga plan kan lyfta förrän huvudströmmen kommer tillbaka.

Enligt Interfax avråds alla de 10 miljoner Moskvaborna från att överhuvudtaget ge sig ut utomhus.

Moskvas andra två huvudflygplatser, Sjeremetievo och Vnukovo, rapporteras fungera normalt, så en del av Domodedovos trafik kan dirigeras om dit.

Domodedovo har generatorer för det allra nödvändigaste, bland annat flygledning. Men terminalerna rapporteras vara mörklagda och tusentals resenärer är strandade.

– Flygbolagen måste nu lämna ut stora bagagemängder till passagerarna för hand, säger flygplatsens taleskvinna Jelena Galanova till Interfax.

Strömmen väntas tillbaka först till kvällen.

Moskva beskrivs på annandagen av en tv-station som en "skridskobana i betong". Vädret är osedvanligt varmt för denna årstid, kring noll grader, men på marknivån är det så kallt att regnet fryser till is när det landar.

En del bilister lägger madrasser på sina bilar, för att skydda dem från fallande istappar och hagel, rapporterar AFP.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.