Hackares nya stil gäckar polisen
– Det är naturligtvis svårt att bekämpa något man inte vet har hänt, säger Anders Ahlqvist, chef för IT-brottsektionen vid Rikskriminalpolisen.
I USA genomfördes nyligen en omfattande räd mot data-hackare, 16 personer greps och de flesta tros ha kopplingar till aktivist-nätverket Anonymous. Liknande räder i Sverige har inte skett på mycket länge och är inte aktuella.
– Men tillgången på hackers får sägas vara god, säger Anders Ahlqvist.
TT: Hur många hackare finns det i Sverige?
– Det är omöjligt att ge något svar. Det finns allt från dem som deltar i isolerade händelser till dem som yrkesmässigt sysslar med det här, det finns hela skalan, säger Anders Ahlqvist.
Blivit otypisk
Då hackar-samarbeten numera ofta sker utifrån gemensamma ideologiska värderingar spelar det ingen roll var i världen hackaren finns. Något som också tvingar polisen att i större utsträckning samarbeta med andra länder. Även sättet hackandet går till väga på har svängt.
– För några år sedan var en typisk hackare någon som gjorde något för att bevisa att man kunde. I dag är det många fler som sysslar med det som absolut inte vill bli upptäckta, säger Anders Ahlqvist.
I mörkret
Inte bara hackarna själva vill slippa uppmärksamhet, hackade företag vill ofta detsamma. Ovilja att få dålig publicitet är en anledning, men också att många dataintrång sker för ekonomisk vinning i utpressningssyfte gör att brotten hamnar i en oanmäld gråzon. Hur många hacker-brott som faktiskt anmäls är också svårt att se då lagen om dataintrång enligt Ahlqvist är "trubbig".
– Under den faller allt från ett kapat Facebook-konto till stora attacker mot myndigheter.
– Men av det vi ser och det vi hör från folk som ringer och vill prata "hypotetiska fall", så förstår vi att det är mycket som aldrig kommer till polisens officiella kännedom, säger Anders Ahlqvist.
För polisen blir de oanmälda brotten också ett bekymmer i det fortsatta arbetet med att stävja de brott som anmäls.
– Problemet med det här att mörkertalet är mycket stort, är att det inte kommer att satsas några pengar på det, konstaterar Anders Ahlqvist.
Attacker från hackare
Exempel på attacker från hackare de senaste åren:
Maj 2011 – uppdagas att kontokortsuppgifter från 77 miljoner Playstation-konton och 25 miljoner andra konton inom Sony hackats.
December 2010 – tvingas Åklagarmyndigheten stänga sin hemsida efter ett hacker-angrepp som misstänks bero på brottsanklagelserna mot Wikileaks-grundaren Julian Assange.
September 2010 – hackades Sverigedemokraternas hemsida och deras intresseregister lades ut på nätet.
Oktober 2009 – genomfördes en överbelastningsattack på ett fyrtiotal mediesajter i Sverige och även på polisens hemsida. (TT)