H2 Green Steel storsatsar på ny anläggning
Var anläggningen ska ligga är ännu oklart. Tre sajter i Spanien och Portugal utvärderas just nu.
Den nya elektrolysanläggningen – med en elektrolyskapacitet på 1 gigawatt – ska enligt uppgörelsen drivas av ett samägt bolag som hämtar förnybar energi från Iberdrola, enligt ett pressmeddelande. Till den ska H2 Green Steel i sin tur ansluta en egenfinansierad så kallad direktreduktionsanläggning för tillverkning av järnsvamp.
Reducerar utsläpp med 95 procent
H2 Green Steel undersöker dessutom möjligheten att i anslutning till detta bygga upp en produktionsanläggning som kan producera upp till fem miljoner ton grönt stål per år.
Projektet finansieras med egna medel i kombination med grön projektfinansiering och offentliga pengar, enligt bolagen.
Produktionen av grönt stål där vätgas i stället för koleldade masugnar reducerar koldioxidutsläppen med 95 procent jämfört med traditionell stålproduktion, enligt H2 Green Steel.
– Per ton stål som vi planerar att producera kommer vi släppa ut ungefär hundra kilo koldioxid, medan snittet är att om du producerar ett ton stål så släpper du ut ungefär två ton koldioxid, säger Jenny Molvin, vice vd och kommunikationschef på H2 Green Steel.
Bodenprojekt förlaga
Vd Henrik Henriksson skriver i en kommentar i pressmeddelandet att man kommer använda H2 Green Steels så kallade Bodenprojekt som förlaga för att skapa en ny europeisk plattform för storskalig produkton av grön vätgas och grön stål tillsammans med Iberdrola.
Affärsområdeschefen Kajsa Ryttberg-Wallgren tillägger:
"Samarbetet med Iberdrola stärker vårt projekt i Boden. Med två europeiska anläggningar accelererar vi den gröna industriomställningen, kommer närmare kunder söderut i Europa och blir bättre rustade att möta efterfrågan på en växande marknad".
Enligt Jenny Molvin finns förutsättningar för att använda vätgastekniken även i andra länder och inom andra industrier.
– Mycket av det här drivs av energigeografi. Så vi ser andra platser i världen där det går att göra samma sak, säger hon.
– Vätgas i sig är en energibärare som kan hjälpa till att ställa om andra industrier, som vi ser det. Det finns potential till exempel inom konstgödsel och cement – där vätgasen möjliggör en omställning från fossila bränslen till fossilfritt, tillägger hon.
Fakta: Northvoltägaren Vargas storägare
Bakom H2 Green Steel finns investmentbolaget Vargas, som grundat bolaget och också är den största ägaren. Vargas är även en av de större ägarna i batteriföretaget Northvolt.
Iberdrola, med 37 000 anställda, levererar energi till cirka 100 miljoner människor och har kraftnät och kommersiell verksamhet i en lång rad europeiska länder, men även i USA, Brasilien och Mexiko. Den förnybara energin som Iberdrola producerar härrör främst från vind- och solkraftanläggningar.
Det produceras i dagsläget ungefär 100 miljoner ton platt stål i Europa per år. H2 Green Steels anläggning i Boden beräknas när den är fullt utbyggd producera ungefär 5 miljoner ton – vilket också är potentialen för Iberdrolasatsningen.
Källa: H2 Green Steel