Annons
Nyheter

Guldskatt hittad utanför Lillehammer

Norge • Publicerad 16 september 2023
Arkeologer har gjort ett större fynd av guldbitar i Vingrom utanför Lillehammer.
Arkeologer har gjort ett större fynd av guldbitar i Vingrom utanför Lillehammer.Foto: Kulturhistorisk museum,Universitetet i Oslo/ NTB

Norska arkeologer har grävt fram totalt 35 guldmynt i Vingrom utanför Lillehammer. Det sällsynta fyndet kopplas till en plats där det tros ha legat ett slags hedniskt tempel.

Arkeologerna har daterat de små guldbitarna – ungefär lika tunna som papper eller aluminiumfolie – till tidig järnålder. Många av de gyllene mynten som hittats har motiv av en man och en kvinna som står vända mot varandra iförda speciella dräkter, smycken och håruppsättningar.

Annons

Arkeologer har tidigare grävt ut 30 liknande guldbitar i samma område och de fem sista som hittades tros ha legat orörda sedan de placerades där. Arkeolog Kathrine Stene är projektledare för utgrävningen som har skett längs E6 mellan Mjøsbrua och Lillehammer.

– Det är extra spännande att vi nu kan knyta de gyllene gubbarna till de olika delarna av byggnadens konstruktion, säger hon.

Även i Jotunheimen i norra Norge har det i veckan gjorts unika arkeologiska fynd. En drygt 3 600 år gammal pil från bronsåldern med spets gjord av flodmussla har hittats i isen i högfjällsområdet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons