Annons
Nyheter

Grundstött fartyg läcker olja

Fartyget Godafoss läcker olja under bogseringen från Norge till Danmark.
Nyheter • Publicerad 1 mars 2011
Olja läcker från fatyget Godafoss under bogseringen till Danmark. På bilden syns olja som läckte ut från fartyget förra veckan.
Olja läcker från fatyget Godafoss under bogseringen till Danmark. På bilden syns olja som läckte ut från fartyget förra veckan.Foto: Kystverket

Fartyget Godafoss läcker olja under transporten från Norge till Odense i Danmark där båten ska repareras, uppger Sveriges Radio Väst. Det var på tisdagen oklart om oljan nått svenska stränder. Men prognosen var dålig eftersom det råder ostliga vindar och olja kan driva mot Sverige.

– Det ser inte bra ut, säger Ragnhild Bussqvist vid Kustbevakningen till TT.

Annons

Olja har läckt ut och finns från ett område sydväst om Göteborg vidare upp längs kusten, skriver GP på nätet.

– Längdmässigt så handlar det om ett stort utsläpp på ungefär 30 nautiska mil, alltså femtiofem kilometer, säger Gunnar Persson, förundersökningsledare och utredare på Kustbevakningens regionledning i Göteborg, till GP.

Oljebältet är tunt med inslag av klumpar. Exakt hur stort det är vet man ännu inte. Kustbevakningen ska därför åka ut med flygplan och helikopter för att inspektera hur stor skadan är.

En förundersökning som leds av Kustbevakningen tillsammans med miljöåklagaren inleddes i dag.

– Fartyget har gått på svenskt vatten trots att det fanns en överenskommelse om att det inte skulle få göra det. Att vi startat en förundersökning beror ju på att vi misstänker att oljan kommit ut på något sätt som bryter mot svensk lag, säger Gunnar Persson, förundersökningsledare på Kustbevakningen, till TV 4 Nyheterna Väst.

Fartyget går för egen maskin till Danmark. Det startade sin resa på måndagskvällen från norskt vatten. Det har läckt olja under 30 sjömil under färden, enligt Kustbevakningen.

Vid 15-tiden på tisdagseftermiddagen befann sig det isländska fartyget i höjd med Varberg mellan ön Läsö och svenska fastlandet. En bogserbåt är med under transporten och ett danskt kustbevakningsfartyg har tillstött.

Godafoss gick på grund på norskt vatten i höjd med Strömstad för snart två veckor sedan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons