Annons
Nyheter

Grönt ljus för elstöd dröjer

Det blir inget beslut om det föreslagna elstödet till hushåll och företag den här veckan. Energimarknadsinspektionen behöver några dagar till på sig för att behandla ansökan som Svenska kraftnät skickade in för två veckor sedan.
Ekonomi • Publicerad 10 november 2022
Energimarknadsinspektionen behöver några dagar till på sig för att ta ställning till den ansökan om att dela ut 55 miljarder i flaskhalsavgifter till elkunder i södra och mellersta Sverige. Arkivbild.
Energimarknadsinspektionen behöver några dagar till på sig för att ta ställning till den ansökan om att dela ut 55 miljarder i flaskhalsavgifter till elkunder i södra och mellersta Sverige. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det uppger myndigheten för TT.

Regeringen och Svenska kraftnät presenterade ansökan och förslaget på en pressträff den 27 oktober. Då bedömde Ei att det skulle kunna fattas ett beslut senast den 10 november. Men den tidplanen spricker med åtminstone några dagar, bland annat på grund av att Svenska kraftnät har kommit med kompletteringar till den första ansökan. Ett beslut kan komma efter helgen.

Annons

Ei ska bland annat avgöra om stödet följer de regler som EU har satt upp.

Stödet som har föreslagits går ut på att återbetala 55 miljarder i så kallade flaskhalsavgifter som samlats på hög hos Svenska kraftnät, en följd av de höga elpriserna. Pengar ska återbetalas som klumpsummor till alla elkunder i södra och mellersta Sverige, de som finns inom elprisområde 3 och 4.

Återbetalningen ska ske med 79 öre per kilowattimme i södra Sverige och 50 öre per kWh i elprisområde 3. Hur mycket beror på förbrukningen från oktober förra året till och med september i år.

För en villa med en förbrukning på 20 000 kWh per år i elprisområde 4 kan det handla om cirka 16 000 kronor i stöd, enligt regeringen.

Försäkringskassan har fått regeringens uppdrag att, i samarbete med Svenska kraftnät, betala ut pengarna till cirka fem miljoner elkunder. Målet är att utbetalningarna ska ske i december, men i förra veckan uppgav socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) att det kan bli i början av nästa år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons