Nyheter

Grekland slopar folkomröstning

Grekland slopar officiellt planerna på att hålla en folkomröstning om räddningspaketet, säger finansminister Venizelos enligt AFP.
Nyheter • Publicerad 4 november 2011
Foto: Lefteris Pitarakis

Informationen gavs vid ett samtal med eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker, EU-kommissionären Olli Rehn och Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble enligt ett uttalande från det grekiska finansdepartementet.

Marknadsreaktionerna blev marginella på beskedet om den uteblivna folkomröstningen eftersom beslutet var väntat i spåren av de senaste dagarnas politiska händelser i Grekland.

En halvtimme före Stockholmsbörsens stängning låg OMXS-index på plus 0,7 procent.

Efter det officiella beskedet, som var väntat, om att folkomröstningen är inställd väntar nu närmast kvällens förtroendeomröstning för den grekiska regeringen.

- Faller den blir det ett par veckors politisk osäkerhet, säger Robert Bergqvist, chefekonom på SEB.

Frågan är om det då blir nyval och den osäkerhet som det innebär? Den bestående effekten av de senaste dagarnas politiska turer är att det nu är okej att tala om utträde ut euron, något som tidigare var närmast tabubelagt, enligt Bergqvist.

- Nu har man öppnat Pandoras ask, säger Bergqvist.

- Uppenbarligen finns det en möjlighet att lämna euron.

Pasokledaren Papandreous dagar som ledare för den socialdemokratiska regeringen tros vara räknade även om han klarar av förtroendeomröstningen, då oppositionen väntas kräva hans avgång.

Källor säger till Reuters att Papandreou lämnar ledningen för landet efter det att en samlingsregering har bildats. Debatten i parlamentet återupptas klockan 17 svensk tid. Parlamentsdebatten om det ekonomiska läget har redan pågått i flera dagar.

Förtroendeomröstningen väntas inledas först klockan 23 svensk tid - vid midnatt grekisk tid.

I dag meddelades också att Italien går med på att ha kontrollanter från valutafonden IMF och EU-kommissionen springandes i korridorerna. Granskarna ska se till att Italien lever upp till de ekonomiska åtaganden som landet kom överens om med EU-ledarna i förra veckan, uppger en EU-källa för Reuters.

En italiensk regeringskälla säger till AFP att det snarare handlar om rådgivning.

Åtagandena gäller olika reformer för att få ner budgetunderskottet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.