Nyheter

Grekisk rusning efter svenska aktier

I spåren av den pågående krisen har grekiska investerare blivit den fjärde största utländska ägargruppen på Stockholmsbörsen.
Nyheter • Publicerad 2 november 2011

Drygt 13 procent av det utländska ägandet är därmed grekiskt, visar kvartalssiffror från clearingbolaget Euroclear Sweden (tidigare Värdepapperscentralen).

Enligt Günther Mårder, vd på Aktiespararna, motsvarar grekernas ägande därmed cirka 4 procent av Stockholmsbörsens totala värde.

– Det här är extremt ovanligt. De ha gått från i princip noll till över 13 procent på några månader. Det har vad jag vet aldrig hänt förut, säger Günther Mårder.

Han misstänker att det rör sig om grekiska pensionsfonder, som dumpat grekiska tillgångar och sökt sig till andra börser.

– Stockholmsbörsen är enkel att ta sig in på och ut från. Dessutom är den förhållandevis likvid om man ser till börsens storlek.

Grekerna har med sin rusning efter svenska aktier tagit sig från en perifer position bland utländska ägare på Stockholmsbörsen till att nu vara större än såväl britterna, finländare och norrmän. Större utländska ägare är bara Luxemburg, Schweiz och USA.

– När det gäller Luxemburg och Schweiz är det i många fall svenskar med tillgångar utomlands, som går in och köper svenska aktier, säger Mårder.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.