Annons
Nyheter

Grekisk röra präglar G20-möte

Euroledarna drog åt pengakranen och hotade med att ställa Grekland utanför euron. Nu är det osäkert om folkomröstningen blir av och en ny regering kan vara på gång.
Nyheter • Publicerad 3 november 2011

Knappt hemkommen till Aten efter en rejäl uppsträckning av eurokollegorna i Cannes på franska Rivieran kallade premiärminister Giorgos Papandreou till krismöte med regeringen. Upptryckt mot väggen av sin egen finansminister, oppositionen och EU kom han ut och förklarade att han är beredd att förhandla med oppositionen och släppa beslutet att folkomrösta om det senaste räddningspaketet.

– Folkomröstningen har aldrig varit ett självändamål, sade Papandreou, som välkomnade att oppositionen nu tycks beredd att rösta ja till krispaketet.

Annons

"Modiga beslut"

Frankrikes president Nicolas Sarkozy gratulerade på en välbesökt presskonferens i Cannes både Papandreou och oppositionsledaren Antonis Samaras för modiga beslut. Men Tysklands förbundskansler Angela Merkels förtroende för grekisk politik tycks ha fått sig en rejäl knäck den senaste tiden. Hon tänker hålla hårt i plånboken tills hon sett resultat.

– Det är handlingar som räknas, konstaterade hon kort i Cannes.

Sarkozy och Merkel ledde uppläxningen av Papandreou, i marginalen av det G20-möte som pågår och som helt präglas av eurokrisen och Grekland. De stoppade nästa krisutbetalning av 8 miljarder euro, som behövs för att betala löner och pensioner, tills de säkert vet att grekerna följer de regler som satts upp.

Enligt den grekiske finansministern måste Grekland ha pengarna senast den 15 december, då är kassan i princip tom.

Sarkozy slog på pressträffen bort allt tal om att EU dikterar grekisk politik.

– Vi lägger oss inte i grekisk inrikespolitik, men för oss går en gräns när eurons stabilitet hotas, sade han.

– Om euron exploderar, exploderar Europa.

Bygger brandvägg

De euroledare som räknas till G20-klubben har hektiska dagar i Cannes. Parallellt med möten med exempelvis USA:s president Barack Obama och Kinas president Hu Jintao hålls också separata mini-eurotoppmöten. Finansministrarna jobbar samtidigt frenetiskt för att bygga en stabil, hög brandvägg som skydd för grekiska eldslågor.

Annons

– Det måste vara en trovärdig, ambitiös och snabb lösning, sade Sarkozy om arbetet med att biffa upp krisfonden EFSF.

På G20-mötet pågår också diskussioner om att använda Internationella valutafondens resurser effektivare och att öka enskilda länders bidrag till IMF:s kassa. För många känns det tryggare att hjälpa krisande euroländer via IMF än att kasta pengarna direkt in i krishärden.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons