Annons
Nyheter

Gråtande Pistorius nekar till mord

Den sydafrikanske sprinterstjärnan Oscar Pistorius riskerar livstids fängelse för överlagt mord på sin flickvän.
Pistorius bröt ihop under de inledande häktningsförhandlingarna. Sedan nekade han till anklagelserna.
Nyheter • Publicerad 15 februari 2013
Foto: Antoine de Ras

26-åringen greps på torsdagen efter att hans flickvän Reeva Steenkamp hittats död, skjuten med fyra skott, i parets hem. När häktningsförhandlingarna inleddes på fredagen i Pretoria föll 26-årige Pistorius i tårar när domaren Desmond Nair läste upp anklagelserna.

– Är det statens åsikt att det är överlagt mord?, frågade Nair, skriver den sydafrikanska nyhetsbyrån Sapa.

Annons

– Ja, svarade åklagaren Gerrie Nel.

Domaren beslöt att skjuta upp häktningsförhandlingarna till på tisdag, enligt önskemål från försvaret som ville få mer tid att hinna förbereda sig. Åklagaren hade inget att invända mot det.

Försvaras i arresten

Försvaret fick också igenom önskemålet om att Pistorius skulle slippa att sitta i förvar i fängelset, som är brukligt, utan får tillbringa tiden fram till på tisdag i arresten vid den lokala polisstationen i Boschkop.

Under fredagseftermiddagen skickades ett uttalande ut, skrivet av Pistorius agent och familj, där den sydafrikanske friidrottsstjärnan nekade till mordmisstankarna.

"Det påstådda mordet ifrågasätts å det starkaste".

"Tankar och böner går till Reeva"

En stor del av uttalandet handlade om att tänka på och ta hänsyn till Reeva Steenkamps anhöriga.

"Han vill även uttrycka sin tacksamhet genom oss för det stöd han fått genom alla meddelanden som han har tagit emot – men som tidigare nämnts bör våra tankar och böner i dag gå till Reeva och hennes familj – oavsett omständigheterna i denna fruktansvärda, fruktansvärda tragedi".

Oscar Pistorius är en nationell hjälte i Sydafrika och fick efter flera års kamp tillåtelse att tävla med ickehandikappade friidrottare. Pistorius har fått båda sina ben amputerade och han springer med s-formade proteser av kolfiber. I fjol blev han den förste benamputerade att delta i OS.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons