Nyheter

Gränspolis misstänks för tjänstefel

En polisman vid gränspolisen i Västra Götaland misstänks för bland annat grovt tjänstefel.
Nyheter • Publicerad 31 mars 2010

Det handlar om att polisen misstänks ha agerat felaktigt i samband med "verkställighetsärenden enligt utlänningslagen", skriver polisen i ett pressmeddelande.

På onsdagen hämtades polismannen till förhör. Han medger de faktiska omständigheterna.

Polismyndigheten anser att agerandet är så allvarligt att polismannen riskerar avsked och man har informerat personalansvarsnämnden.

– Vi ser så allvarligt på det här att vi vill att han sägs upp omedelbart, säger Johnny Calvin, chefsjurist hos polisen i Västra Götaland.

Polisledningen i Västra Götaland vill att ärendet skyndsamt förs upp till personalansvarsnämnden (PAN), hos Rikspolisstyrelsen. Får polisen sedan sparken, betyder det inte att brottsmisstankarna mot honom avskrivs. I första skedet är han misstänkt för grovt tjänstefel, men det kan enligt Calvin framkomma uppgifter som gör att han även kan ställas till svar för fler brott.

– Det gör att vi redan nu anser att han ska skiljas från sin tjänst på myndigheten.

Polismannen är i 60-årsåldern. Han har arbetat hela sitt liv som polis. Sedan början av 2000-talet har han arbetat inom gränspolisen med att verkställa avvisningsbeslut av asylsökande människor.

Anmälan mot mannen har enligt Calvin inkommit från personer som polismannen skulle avvisa. Han hämtades till förhör på onsdagsmorgonen av sina kollegor. Enligt Calvin handlar det inte om att polisen gjort sig skyldig till våld.

– Han fick ett juridiskt ombud, och efter att vi presenterat bevisen mot honom valde han att medge anklagelser.

Internutredarna går nu också genom de fall som polisen arbetat med tidigare.

– Vi tittar på om han gjort sig skyldig till samma saker tidigare.

Ytterligare förhör kommer hållas i ärendet.

– När de är gjorda, kommer vi också presentera vilka anklagelser det handlar om, säger Johnny Calvin.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.