Annons
Nyheter

Gränsen öppnar – "som ett barn på julafton"

Nu har Norge öppnat gränsen efter 15 månader. Kravet på att sitta i hemkarantän tas bort för personer som är fullvaccinerade.
Coronaviruset • Publicerad 11 juni 2021
"Det vi ser framför oss är att om många väljer att resa så kommer det att bli problem med längre köer." säger Stian Rasmushauge. Redan på fredagseftermiddagen var väntetiden upp emot en timme.
"Det vi ser framför oss är att om många väljer att resa så kommer det att bli problem med längre köer." säger Stian Rasmushauge. Redan på fredagseftermiddagen var väntetiden upp emot en timme.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Butikschefen för Maximat hoppas nu att kunderna ska komma tillbaka. Men fortfarande gäller svenska regler. Och det innebär max 330 personer i butiken. "Vi har installerat ett nytt kamerasystem som sköta jobbet. De räknar hur många som är i butiken", säger Ole Jörgen Lind.
Butikschefen för Maximat hoppas nu att kunderna ska komma tillbaka. Men fortfarande gäller svenska regler. Och det innebär max 330 personer i butiken. "Vi har installerat ett nytt kamerasystem som sköta jobbet. De räknar hur många som är i butiken", säger Ole Jörgen Lind.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Norge öppnar gränsen efter 15 månader. Bland de första som kunde besöka Sverige utan att behöva sitta i hemkarantän var makarna Åse och Odd Roger Adolfsen som visade upp sina vaccinationspass.
Norge öppnar gränsen efter 15 månader. Bland de första som kunde besöka Sverige utan att behöva sitta i hemkarantän var makarna Åse och Odd Roger Adolfsen som visade upp sina vaccinationspass.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
"Det här är första gången som vi vågar tro att torkan ska vara över. Jag känner mig som ett barn på julafton", säger Ståle Lövheim, chef för Nordby shoppingcenter i Strömstad.
"Det här är första gången som vi vågar tro att torkan ska vara över. Jag känner mig som ett barn på julafton", säger Ståle Lövheim, chef för Nordby shoppingcenter i Strömstad.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
"Äntligen. Det har varit tomt utan resorna till Sverige och dyrt att handla i Norge", säger Turid och Jörn Andersen entusiastiskt och lastar i läsk, godis och tobak i kundvagnen.
"Äntligen. Det har varit tomt utan resorna till Sverige och dyrt att handla i Norge", säger Turid och Jörn Andersen entusiastiskt och lastar i läsk, godis och tobak i kundvagnen.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Trycket kommer att öka samtidigt som vi har all normal trafik. Det här kommer på toppen, säger Stian Rasmushaugen, polis vid tullstationen i Svinesund.
Trycket kommer att öka samtidigt som vi har all normal trafik. Det här kommer på toppen, säger Stian Rasmushaugen, polis vid tullstationen i Svinesund.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

På fredagen klockan 15 ändrades reglerna för inresa i Norge för norska medborgare. De nya reglerna innebär att de som är fullvaccinerade sedan minst en vecka tillbaka slipper karantän. De måste dock fortfarande testa sig vid gränspassager.

Därmed är det fritt fram för många norrmän som rest in i Sverige att återvända hem utan att tvingas sitta i karantän. Totalt finns det omkring 1,3 miljoner norrmän som uppfyller kriterierna för att slippa inträdeskarantänen.

Annons

Beskedet innebär att gränshandeln i Strömstad och upp efter värmländska gränsen vädrar morgonluft.

”Som ett barn på julafton”

– Det här är första gången som vi vågar tro att torkan ska vara över. Jag känner mig som ett barn på julafton, säger Ståle Lövheim, chef för Nordby shoppingcenter i Strömstad.

Det startade långsamt men under dagen kom allt fler norrmän och centrumet som legat mer eller mindre öde i över ett år väcktes till nytt liv.

Jörn och Turid Andersen från Fredrikstad var några som tog chansen.

– Äntligen. Det har varit tomt utan resorna till Sverige och dyrt att handla i Norge, säger de entusiastiskt och lastar i läsk, godis och tobak i kundvagnen.

Odd Roger och Åse Adolfsen hade också handlat på shoppingcentret.

– Det känns underbart. Vi hade inte åkt över gränsen om det inte var för det nya reglerna. Nu kommer vi att åka regelbundet, säger de och viftar med sina vaccinationspass.

Trycket kommer att öka

Men de nya reglerna innebär däremot inte att det kommer att bli smidigare att passera gränsen.

– Det vi ser framför oss är att om många väljer att resa så kommer det att bli problem med längre köer. Trycket kommer att öka samtidigt som vi har all annan normal trafik att ta hand om. Det här kommer på toppen, säger Stian Rasmushaugen, polis vid tullstationen i Svinesund.

Beskedet från den norska regeringen att karantänskravet skulle tas bort kom i onsdags. Och det var signalen att börja skala upp utbudet i butikerna hos de olika gränshandlarna.

Annons

– Vi har börjat ta in nya varor och börjar fylla på i hyllorna igen. Men först i slutet av nästa vecka ska nog de flesta varorna vara på plats, säger Ole Jörgen Lind, butikschef på Maximat i Nordby.

Samtidigt har han börjat bemanna butiken för den väntande anstormningen.

– Vi har börjat rekrytera personal och återanställa de som hade återanställningskydd. De kommer in fortlöpande. Och så skriver vi kontrakt med nyanställningar, säger Lind.

Men alla gamla medarbetare återvänder inte och det är svårt att hitta kompetent personal för vissa nyckelfunktioner.

– Vi måste prioritera varupåfyllning och kassa. Men några av de manuella punkterna, som delikatessen, kanske vi måste dröja lite med för att hitta rätt folk.

Nya rekord nästa år.

Gränsen stängdes den 12 mars 2020 och sedan dess har det, med några korta undantag, varit stiltje i handeln utefter den norska gränsen. Nu ser gränshandlarna framför sig en period av återhämtning.

– Det kommer att dröja innan vi kommer upp i nivå. Men om vi under 2022 kommer upp i samma nivå som vi hade 2019 så ska vi vara jättenöjda, säger Ståle Lövheim.

– Resten av det här året kommer att handla om att handeln stabiliserar sig. Vi får hoppas att det inte kommer något bakslag med nya mutationer och så. Nu får vi bara jobba på, ge järnet och gå för nya rekord.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons