Annons
Nyheter

Göteborgsandan bäddade för mutor

Det är en hård dom som granskningskommissionen fäller över korruptionsskandalernas Göteborg.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2013
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Den så kallade Göteborgsandan pekas ut som stor bov för den mutkultur som avslöjats under åren 2001 till 2008.

Koncentrationen av makt skapade en ängslig anpasslighet som höll tillbaka civilkurage och öppenhet, ibland även politisk opposition. Denna anda kom att dominera, heter det i rapporten som presenterades i Göteborg på torsdagen.

Annons

Erik Amnå, professor i statskunskap vid Örebro universitet, har lett den tre personer starka kommissionen. Han beskriver Göteborg som en stad besatt av sin egen självbild.

– Och det är viktigt att hålla denna självbild vid liv av den politiska eliten. Den förre kommunstyrelseordföranden (Socialdemokraternas Göran Johansson) förkroppsligar naturligtvis denna självbild väldigt tydligt. Men den åberopas även av nuvarande politiker och chefer som stolt vill bära den vidare, säger han till TT.

Konflikter tonas ned

Amnå konstaterar samtidigt att andra kommuner till och med avundas Göteborg dess speciella anda.

– Felet är att den ensidigt prioriterar resultat, det bästa för staden, och samtidigt tonar ned konflikterna och även oppositionen. Och gör larmaren till en tjallare, en svikare.

Visselblåsaren svärtar ner bilden av Göteborg som enligt Amnå ändå har anledning att vara stolt över sin utveckling från varvsstad på dekis till en globalt synlig kunskaps- och evenemangsstad.

En fråga kommissionen skulle besvara löd: "Finns det något särskilt i Göteborg som skapat grogrund till oegentligheterna?"

– Ja, det fanns något i staden som gjorde att oegentligheterna inte uppmärksammades och att kampen mot korruption inte prioriterades.

Starke mannen stolt

Göran Johansson själv ger inte mycket för den analysen.

– Jag är stolt över Göteborgsandan och känner ingen som helst koppling mellan mutor och Göteborgsandan. Det har blivit så, därför att vissa politiker och medier har velat göra den kopplingen. Men det har ingenting med verkligheten att göra, säger han till SR:s Västekot.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons