Annons
Nyheter

Gorilla spjutdödad i pandemins skugga

Uganda • Publicerad 12 juni 2020
Bergsgorilla i Virungabergen, som ej attackerats av tjuvjägare. Arkivbild.
Bergsgorilla i Virungabergen, som ej attackerats av tjuvjägare. Arkivbild.Foto: Jerome Delay/TT

En silverhanne som tillhör det utrotningshotade beståndet av bergsgorillor i Bwindiparken i Uganda har dödats, rapporterar Världsnaturfonden.

– Det hela är mycket tragiskt, det var längesen en gorilla föll offer för tjuvjägare i Uganda. Varje individ av bergsgorillorna är viktig, eftersom de är så hotade. Det här är troligen en effekt av coronakrisen. Tjuvjägare söker sig till nationalparker och jagar när inga turister finns på plats med vakande ögon och öron och patrulleringen minskar, säger WWF:s gorillaexpert Allan Carlson.

Annons

Den dödade gorillan ingick i en grupp som är van vid turister och forskare. På grund av pandemin sker inga besök, och parkvakternas patrullering har dragits ned.

Fyra män har arresterats, misstänkta för brottet. Gorillan dödades med ett spjut, som den misstänkte tjuvjägaren påstår sig ha använt i självförsvar.

Totalt finns det 1 063 bergsgorillor i Afrika. 459 av dem lever i Bwindiparken och de övriga finns i Virungabergen, som ligger i gränsområdet mellan Rwanda, Uganda och Kongo-Kinshasa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons