Annons
Nyheter

Google når miljardförlikning över insamlad data

Ekonomi • Publicerad 14 november 2022
Enligt Google har problemet i fråga lösts för flera år sedan. Arkivbild.
Enligt Google har problemet i fråga lösts för flera år sedan. Arkivbild.Foto: Patrick Semansky/AP/TT

Sökjätten Google ska betala motsvarande drygt fyra miljarder kronor efter att ha nått en förlikning med 40 amerikanska delstater gällande en utredning om hur företaget samlat in användares platsdata.

Delstaternas utredning inleddes efter att nyhetsbyrån AP 2018 avslöjat att Google fortsatte att samla in platsdata hos användare även när de aktivt stängt av spårningen.

Annons

"Den här förlikningen på 391,5 miljoner dollar är en historisk seger för konsumenter i en tid där vi förlitar oss alltmer på teknologi", säger Connecticuts justitieminister William Tong i ett uttalande.

"Platsdata är något av det känsligaste och mest värdefulla som Google samlar in och det finns en mängd skäl till att konsumenter kan tänkas vilja stänga av spårningen", säger han vidare.

Enligt Google har problemet i fråga lösts för flera år sedan.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons