Nyheter

"Gömda uppgifter kunde friat Quick"

Tretton pärmar med utredningsmaterial och förhör kring den morddömde Thomas Quick har i hemlighet gömts undan i polishuset i Sundsvall.
Nyheter • Publicerad 17 mars 2010

Det skriver SVT-journalisten Hannes Råstam på DN:s debattsida i dag. Thomas Quick är dömd i sex rättegångar för att ha mördat åtta personer. Han har dessutom i polisförhör erkänt långt över 20 mord, som han säger sig ha begått i Sverige, Norge och Finland. I flera tv-program som Råstam gjorde förra året tog Quick tillbaka alla sina erkännanden.

De gömda pärmarna hittades nyligen och Råstam skriver att fyndet visar att polisen hemlighållit stora mängder utredningsmaterial som bevisar att Quick ljög när han erkände alla morden på 90-talet.

Enligt vittnesmål i rätten från Quicks psykoterapeut har Quick begått alla de mord han erkänt på grund av att han under sin uppväxt utsattes för stora grymheter av sina föräldrar.

I de undangömda pärmarna hittades bland annat fjorton förhör med Quicks syskon, som motsäger broderns berättelser om våld och övergrepp i hemmet skriver Råstam.

– De avslöjar entydigt och övertygande att seriemördaren Thomas Quick är en konstruktion byggd på fantasierna hos en drogad psykpatient, skriver han.

Råstam anser att det systematiska fusket är så grovt att Riksåklagaren bör starta förundersökningar om de åtta mord Quick erkänt.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.